Папа најављује могуће рукополагање ожењених мушкараца

Папа Франциско је изјавио да разматра могућност рукополагања ожењених људи, под специфичним околностима, као одговор на проблем мањка римокатоличких свештеника. 

Папа Франциско
Папа је изјавио да ублажавање правила целибата није решење/Getty Images

Он је говорио о могућности да viri probati (људи чврсте вере) преузму неке дужности. „Морамо да размислимо да ли су viri probati једна од солуција“, рекао је он за немачки лист „Време“ (Der Zeit), а преноси Ројтерс.

Такви људи, рекао је, могли би да раде у изолованим подручјима. Латински израз viri probati се користи да означи ожењене мушкарце јаке вере, који су најчешће старији и имају одраслу децу.

Упркос свом отвореном разматрању могућности да се ожењеним мушкарцима допусти да уђу у ред клирика, Папа је одлучно одбацио укидање целибата као услова за свештенство. Он је рекао да омогућавање младим свештеницима да целибат бирају као опцију – није решење проблема.

Анализа Дејвида Вилија, дописника Би-би-си-ја из Ватикана

Један од најозбиљнијих проблема с којима се Римокатоличка црква суочава јесте рапидно смањивање броја свештенства. У овом тренутку, четвртина римокатоличких парохија широм света нема ординирајућег свештеника.

Тренд раста дефицита значи да парохије које су основане у Европи пре неколико стотина година, нису више у складу с растом римокатоличке популације у земљама у развоју.

Иако укупан број свештеника у свету остаје мање-више сталан, ни 400 000 нових кадрова није довољно да замени све старије свештенство.

Заговорници реформе рукополагања су и раније предлагали да ожењени свештеници буду придодати клиру, како би помогли у обављању свештеничких дужности.

Римокатолички свештеници су дужни да се придржавају обавезе целибата да би били рукоположени, мада постоје веома ретки изузеци, као што су ожењени англикански свештеници, који пређу у римокатолицизам.

Ова обавеза се тумачи као симбол посвећености живота Богу, иако ово правило не важи за римокатоличке  Цркве источног обреда.

Ватикан је такође потврдио да ће Папа у септембру посетити Колумбију.

Мировни преговори између левичарских побуњеника (ФАРК-а) и Владе Колумбије, у којима је учествовао и Ватикан, успешно су окончани прошле године.

Папа ће провести неколико дана у Колумбији, али неће посетити ниједну суседну земљу. Амбасадор Ватикана је објаснио да то показује колики значај Франциско придаје овом путу, односно Колумбији.

Би-би-си 

Превод: Хронограф