Тужба против Хрватске: Срби, Јевреји и Роми траже три и по милијарде долара

Хрватској је ових дана уручена групна тужба за накнаду штете коју су Срби, Роми и Јевреји претрпели током Другог светског рата у усташком режиму, тадашњој Независној држави Хрватској, пише „Вечерњи лист“.

трг бана јелачића
Трг Бана Јелачића

Реч је о надокнади, не само материјалне штете, везане уз одузету имовину, него и нематеријалне штете коју су претрпеле жртве усташких логора. Тужиоци наводе да је за ту штету одговорна Хрватска као правна наследница НДХ. Потврђено је и да званични Загреб има рок од 60 дана у којем као тужена страна мора да се изјасни по тој тужби.

Тужба је покренута пред Окружним судом Северног округа Источног подручја Илиноиса, а Хрватској је уручено посредством Амбасаде САД у Загребу, 27. фебруара ове године.

Саговорници листа и поменутог ресора, тврде да Хрватска није наследница НДХ, па не може ни да одговара за штету која је почињена под тим режимом: „Да је то тако, видљиво је већ из Изворишних основа Устава, у којима се изреком наводи да Хрватска почива на темељима суверености израженима у одлукама ЗАВНОХ-а, насупрот проглашењу НДХ“, кажу саговорници Вечерњег из МВЕП-а.

Хронограф