Данас прва муслиманска молитва у Агиа Софији после 86 ГОДИНА: Очекује се присуство Ердогана (ВИДЕО)

Турска је данас именовала три имама за Агиа Софију, од којих је један професор верских студија, пред прву молитву у том здању у Истанбулу после 86 година.

агиа софиа
Фото: Profimedia

Прва муслиманска молитва у православној ромејској катедрали Агиа Софији требало би да буде одржана данас пред стотинама верника, а најављено је да ће јој присуствовати и председник Турске Реџеп Тајип Ердоган, преноси АП.

Министар верских послова Турске Али Ербас објавио је да су именована три имама која ће предводити молитву и то Мехмет Бојнукалина, професор исламског права на истанбулском универзитету Мармара, Ферух Мустуера и Буњамина Топчуоглу, који су имами у друге две истанбулске џамије.

Ербас је за Агиа Софију именовао и пет мујезина, особа које муслимане са врха минарета позивају на молитву.

Како се наводи, власти су ван Агиа Софије означиле места где ће на данашњој молитви стајати мушкарци, а где жене, а како је најављено 17.000 припадника обезбеђења ће бити на дужности.

Додаје се и да је блокирано неколико улица према здању.

Почетком јула Државни савет Турске одлучио је у корист групе која је тражила да се поништи одлука Савета министара из 1934. године којом је Агиа Софија претворена у музеј, јер сумњају у аутентичност потписа оснивача савремене Турске, Мустафе Кемала Ататурка на том документу.

Ердоган је после доношења те одлуке издао уредбу о претварању Агиа Софије у џамију, која је на почетку своје историје била православна ромејска катедрална црква, што је осудила међународна заједница.

Танјуг

1 коментар

Comments are closed.