НОЈЕВ КОВЧЕГ за биљке: У случају КАТАКЛИЗМЕ, Норвешка има решење

Дубоко у планинама леденог и далеког норвешког острвског архипелага Свалбард, на пола пута између норвешког копна и Северног пола, налази се Светска ризница семена Свалбард.

ризница судњег дана
„Ризница судњег дана“ – Свалбард

Овај максимално обезбеђени, најсавременији објекат за складиштење семена, саграђен је тако да издржи све замисливе катастрофе природног или људског порекла. Сврха сефа-ризнице је да чува смрзнуте дупликате свих узорака семена из светске збирке усева, што га чини крајњом мером политике обезбеђења када је реч о обезбеђивању хране за читав свет.

Ризница семена Свалбард, коју често називају и “ризницом судњег дана”, представља обезбеђење света за случај ботаничке катастрофе, како би после регионалне или глобалне катастрофе било где на планети могла да се обнови производња хране.

До ризнице се стиже кроз око 100 метара дуг приступни тунел, који са спољне стране има улазну капију, једини видљиви део објекта. Улаз има облик дугачког, уског бетонског “пераја”, и начињен је од грубо полираног челика.

Уметничка декорација на спољној површини крова и на горњој страни предњег дела делимично рефлектује поларну светлост, а делимично одаје пригушен, благи сјај.

Приликом избора места водило се рачуна о свим познатим сценаријима раста нивоа мора које би могле да изазову евентуалне глобалне климатске промене.

Објекат је смештен тако дубоко у планинама, да никаква промена климе на Свалбарду неће утицати на пермафрост, те ће стога семе остати безбедно.

Постројење се састоји од три засебне подземне коморе. Свака комора има капацитет за складиштење 1,5 милиона различитих узорака семена.

Функција Ризнице семена слична је оној коју имају сефови у банци. Банка је власник зграде, а улагачи су власници садржаја својих сефова. У случају Ризнице семена, власник објекта је Норвешка, која је у целини финансирала изградњу, плаћену девет милиона долара.

Када је реч о семену, свака од банака гена из читавог света власник је семена које шаље у Ризницу, да би се чувало на сигурном.

ризница судњег дана
Унутрашњи део који се споља не види

Ризница у целини подсећа на нешто из филмова о Џемсу Бонду, и прилично је умирујуће сазнање да постоји. Ко би још волео да живи у пост-апокалиптичној дистопији (супротно од утопије), у којој нема интегралних житарица?

Извор: Виралнова/ДМ