Папа одбија да канонизује Степинца да би дошао у Србију

Папа Франциско неће скоро прогласити хрватског кардинала Алојзија Степинца за светитеља Римокатоличке цркве, тврде извори Вечерњих новости блиски Светој столици.

Степинац и Папа

Први је о овоме известио загребачки „Глобус“.

„Овај папа неће пресећи, он ће то одуговлачити”, пише загребачки недељник, позивајући се на неименоване изворе.

Лист наводи да ватикански „инсајдери” сматрају да је мало вероватно да би у неко скорије време могло доћи до канонизације кардинала Алојзија Степинца.

„Мислим да овај папа неће пресећи, он ће то одуговлачити. Преузео је на себе доста рискантан потез, ствари су се јако заоштриле, и сад – шта год одлучи, изазваће ђавола. Мислим да је он све више свестан тога. Ако процени да би могло доћи до још већих сукоба између две цркве, неће се усудити да одлучи да или не. Он јесте храбар у много чему, али ово би сад више била политичка него црквена храброст”, рекао је за Глобус један од саговорника.

Да је ореол све даљи од „блаженог“ Степинца, говори све више информација из Ватикана, упркос вишемесечном „завету ћутања“ чланова Мешовите комисије Хрватске бискупске конференције и Српске патријаршије. На овакав папин став, како се указује, кључно су утицали последњи резултати рада овог тима, као и до сада непознати документи који откривају активности кардинала Степинца, пре свега 1941. године. Део материјала на заједничким седницама већ су представили и представници СПЦ, а наредних месеци на ред ће доћи и нови, до сада непознати докази.

И последњи амбасадор СФРЈ при Светој столици, Ивица Маштруко, не верује да би до канонизације могло доћи у најскорије време и каже да „папи није стало да изазива даље конфронтације” и да ће „вероватно одложити Степинчеву канонизацију”.

„А што се Мешовите комисије тиче, ту заједничких ставова неће бити, осим што ће се обе стране усагласити око оцене неприхватљивих поступака власти у изрицању пресуде Степинцу 1946. И једни и други остаће чврсто на својим позицијама”, рекао је Маштруко.

Како пише Глобус и неки други важни инсајдери оценили су да је „мало вероватно” да би у неко скоро време могло доћи до Степинчеве канонизације, а притом упозоравају и на чињеницу да рад Мешовите комисије не може бити квалитетно обављен за годину дана.

Сигурно је да папа неће одлучивати о проглашењу кардинала Степинца светим до краја рада комисије. То би могло лако да потраје и дуже него што је било предвиђено. Већ сада је сасвим јасно да се папа Франциско одлучио на чекање – преносе Новости став високих ватиканских извора.

Како тврде, папи је необично стало до тога да одржи добре односе са СПЦ и неће урадити ништа што би дугорочно могло да их угрози.

Иако у Хрватској неки мисле да ће Степинац брзо бити проглашен за светитеља, у Ватикану је све више утицајних људи, блиских поглавару католика, који сматрају да се то неће догодити. Извесно је да би одлука о канонизацији, макар дошла и после окончања рада комисије, драстично погоршала односе између две цркве – каже саговорник из Ватикана, изузетан познавалац ситуације у врху Римоатоличке цркве.

Папа, како се тврди у Ватикану, и даље има велику жељу да посети Србију, али и Русију. На основу информација које су нам предочене, на том питању се интензивно ради. Претходна посета Јасеновцу није услов за посету Србији, и ова могућност готово да се уопште не помиње. Али, папа жели да створи добру атмосферу уочи могућег пута у Београд, па људи који га добро познају сматрају да ће одлуку о Степинцу сигурно максимално одлагати.

Није искључено да овај папа уопште неће донети одлуку, иако ниједно решење, па ни то да Степинац ипак буде проглашен светим, није искључено. У овом часу јасно је само то да јединственог става о Степинцу нема ни код чланова мешовите комисије, али ни у врху Ватикана – децидан је ватикански извор.

Папин круг и даље сматра изузетно добром одлуку да папа предложи формирање мешовите комисије, која у таквом облику никада у историји није радила.

Оно што у овом часу долази до папе веома је охрабрујуће. Досадашња расправа чланова комисије, у коју су укључени и кардинал Јосип Бозанић и загребачко-љубљански митрополит Порфирије, била је на високом нивоу и протекла је у крајње пријатељској атмосфери. Иако су дијаметрално различити приступи и погледи о Степинцу, све што се чуло у раду комисије помоћи ће папи Франциску да донесе коначну одлуку – тврди саговорник из Ватикана.

Франциско одолева

Постојали су покушаји да се индиректно утиче на папу како би он брже преломио разматрање о Степинчевој канонизацији. Ватикански извори, међутим, поручују да Франциско није импресиониран никаквим спољним притисцима.

Чврст је то папа, кога не могу да поколебају ни много јаче интервенције из римске Курије. Сви који га познају сигурни су да ће и о Степинцу донети одлуку која ће ићи у правцу екуменизма и зближавања цркава. А не треба заборавити ни то да би папа Франциско волео да у току свог понтификата посети Русију. Тај пут води преко Србије – каже извор, који је све ближи уверењу да ће проћи још доста времена до коначне папине одлуке о Степинцу.

Хронограф

Извор: Политика/Новости