Најновија вест! Бивши руски посланик и критичар Путина убијен у Кијеву (ВИДЕО)

Бивши руски посланик убијен је у сред бела дана у центру Кијева, док је ишао на суђење, на коме је требало да сведочи против Виктора Јануковича, бившег украјинског председника и савезника руског председника Путина.

убијен руски посланик
Денис Вороњенков је убијен испред хотела у Кијеву

Денис Вороњенков је убијен у главном граду Украјине данас у подне, саопштио је шеф градске полиције Андреј Кришченко. Његов телохранитељ је такође рањен у нападу.

Нападач је хоспитализован, пошто га је Вороњенков телохранитељ ранио.

Бивши руски посланик је убијен испред кијевског „Премијер палас“ хотела, баш као што је раније страховао да ће се догодити.

Он је допутовао у Кијев да сведочи против бившег украјинског председника Јануковича, савезника руског председника Владимира Путина.

убијен денис вороњенков
Getty Images

Украјински председник Петро Порошенко осудио је овај чин, назвавши га терористичким актом Русије. Како јавља Русија Данас, портпарол Кремља Дмитриј Песков, одбацио је те оптужбе као неосноване и смешне.

Вороњенков је погођен у главу.

Денис Вороњенков, који је раније био одани Путинов присталица, избегао је из Русије у октобру прошле године и одрекао се њеног држављанства, после пребега у Украјину.

Он је раније објавио да помаже украјинском тужилаштву у поступку против Јануковича, који је побегао у Русију током немира у Украјини, у фебруару 2014.

Бивши украјински председник се сумњичи да је наредио убиство више од 100 демонстраната у Кијеву.

Денис Вороњенков и његова супруга, позната оперска певачица Марија Максакова, која је такође била руски посланик, страховали су да ће бити убијени, пошто су пребегли у Украјину.

Вороњенков је у фебруару, новинару Кристоферу Милеру, рекао да је данашња Русија као нацистичка Немачка и да је анексија Крима 2014. године била погрешна и незаконита.

Оптужио је руску Федералну службу безбедности (ФСБ), која је заменила КГБ, у којој је Путин био оперативац, да га је узнемиравала изван Русије. Рекао је да се осећао релативно сигурно у Кијеву, упркос нарастајућој забринутости у вези са ФСБ.

Последња вест!

Убица из Кијева преминуо у болници.

Превод: Хронограф

Express.co.uk