Археолошко благо Србије за које би странци дали милионе: „Величанствен локалитет“ (ФОТО) (ВИДЕО)

На само 16 километара од центра Пријепоља, у планинском селу Хрти сместио се изузетно редак археолошки драгуљ.

грчко гробље
Фото: Рина

Средњовековно грчко гробље подељено је на два дела, а на њему се укупно налази 81 споменик. Истичу се по својој посебној лепоти и украсима, због чега су се од 2016. године нашли и на УНЕСКО листи светске баштине.

„Претпоставља се да је на овим сликовитим планинским пропланцима живела властелинска породица, која је са тог свог имања управљала одређеном области и да је то њихово породично гробље. Хрта су једна од само три локације које су из Србије уврштене на листу УНЕСКО и велики туристички потенцијал за нашу општину“, каже за РИНУ директор Туристичке организације Пријепоље Петар Васиљевић.

Ову нестварну локацију и специфичну историјску ризницу још увек одржавају мештани, али оно што враћа наду да ће овај величанствени локалитет засијати пуним сјајем јесте изградња пута до села Хрте који је сада у врло лошем стању. То ће омогућити великом броју туриста који су већ показали своје интересовање, да дођу и обиђу археолошко налазиште које се налази на светској мапи.

„Радови на реконструкцији постојећег и изградњи дела новог пута су у току и очекивања мештана али и туристичких посленика су, с разлогом, велика. Како одмичу радови на изградњи пута, јача и интересовање локалног становништва за укључивање у програме Туристичке организације који се односе на стимулисање мештана спремних да се укључе у сеоски туризам својим смештајним и другим капацитетима“, додаје Васиљевић.

грчко гробље
Фото: Рина

Надгробни споменици грчког гробља у пријепољском селу, према мишљењу стручњака, представљају јединствен цвет у Републици Србији јер је реч о највише украшених стећака на једном локалитету у земљи.

Рина