Црква Светог Гроба у Јерусалиму: Завршена обнова – Извештај са свечаног отварања

Грчки тим за рестаурацију, сачињен од археолога и других експерата, је успешно  и у предвиђеном року окончао радове на рестаурацији Кувуклије (капеле), која се налази над Христовим Гробом, под сводовима Цркве Христовог Васкрсења, у Јерусалиму.

Црква Христовог Гроба
ФОТО: The Times of Israel

Његова Светост Патријарх јерусалимски Теофил је раније најавио да ће Гроб бити отворен за ходочаснике негде између 22. и 25. марта ове године.

Уклоњена је гвоздена конструкција коју су британске власти направиле 1947. године, као потпору за зидове. Очишћена је чађ која се накупила на зидовима камене фасаде, пошто су ходочасници на том месту деценијама палили свеће. Више нема страха за стабилност старог храма, који је последњи пут обновљен пре више од 200 година.

Светски фонд за заштиту споменика, који је за обнову донирао 1,4 милиона, а прикупио укупно четири милиона долара, саопштио је да је интервенција била неопходна јер је постојала опасност од урушавања. „Ово је потпуна трансформација споменика“, изјавила је Бони Барнам из ове организације.

Конструкција од мермера и кречњака, која је у Храму Христовог Васкрсења из 12. века, стоји на остацима који датирају из четвртог века.

Била је потребна хитна обнова гробнице, која је годинама била изложена факторима животне средине, као што су вода, влага и дим.

Јордански краљ Абдулах Други и председник Палестине Махмуд Абас су такође донирали сваки по 150 000 евра.

Стручни тим за рестаурацију Националног техничког универзитета у Атини је уклонио камене плоче с фасаде Кувуклије, очистио их и заменио, док је зидове ојачао цевима од малтера и титанијумских вијака.

Рестауратори су просекли мали прозор кроз мермерне зидове Кувуклије, како би ходочасници могли да кроз њега погледају у унутрашњост Гробнице, у којој је Христос лежао после распећа и крсне смрти на Велики Петак.

Обновили Христов гроб, сада му прети рушење

Док су историчари сматрали да су оригинални остаци Христовог Гроба уништени током векова, а да је оригинална црква уништена 1099. године по наређењу фатимидског калифа Египта, истраживачи су пронашли кречњачку плочу, с урезаним крстом, која потиче из четвртог века, из времена када су цар Константин и царица Јелена изградили оригиналну Цркву Светог Гроба.

Планирано је да се наставе радови на одводњавању подземних вода, постављању канализационих цеви и учвршћивању темеља цркве.

Рестаураторске скеле се демонтирају, јер су у току припреме за церемонију, планирану за среду, којом ће бити обележен крај реконструкције. Свечаност ће заједно предводити Његова Свесветост Патријарх Константинопољски Вартоломеј и поглавар Римокатоличке цркве Папа Франциско.

Православие.ру

Превод: Хронограф

Хиљаде знатижељника данас на свечаном отварању Христовог Гроба (видео)

Према писању израелских медија, неколико хиљада туриста, ходочасника, верника и клирика, припадника разних религија из целог света, окупило се данас на свечаности отварања обновљене Цркве Христовог Гроба у Јерусалиму. Редакција Хронографа преноси фотографије и видео снимке са овог мултиконфесионалног догађаја.

Ципрас

Улазак у Цркву

Муслимани

Улазак у цркву

The Jerusalem Post