Мишковић преузима Агрокор: Делта Холдинг купује највећу хрватску компанију

Према писању Курира, „Делта холдинг“ Мирослава Мишковића, заинтересован је за преузимање највеће хрватске компаније „Агрокор“, у власништву Ивице Тодорића.

Мишковић Тодорић

Менаџмент „Делте“ разматра неколико опција.

„Прва могућност је да „Делта“ преузме „Агрокор“ у целини, а друга да уђе у део власништва. Међутим, за сада није познато да ли ће, уколико дође до преузимања дела власништва, то бити део компаније која послује у Србији, што би практично значило да би Мишковић има удео у трговинским ланцима „Идеа“, „Рода“ и „Меркатор“, каже извор Курира.

У „Делти“ за Курир нису хтели ни да потврде, али ни да демантују информацију о преузимају хрватског концерна.

„Немамо коментар“, рекли су у „Делти“.

Влада Хрватске припрема закон за помоћ Агрокору

Потпредседница Владе Хрватске и министарка привреде Мартина Далић изјавила је данас да је при крају израда нацрта закона којим би се помогло системски важним компанијама које не могу уредно да отплаћују своје дугове, попут „Агрокора“, а с циљем заштите хрватске економије.

„У влади интензивно радимо на припреми законодавног и институционалног оквира с циљем заштите хрватске привреде у случају када се с тешкоћама суочавају системски важне компаније и нису у стању да га саме реше“, рекла је Далићева на ванредној конференцији за новинаре у Загребу.

Иако је неколико пута нагласила да у овом тренутку не може да говори о техничким детаљима нацрта, објаснила је да ће закон моћи да се примењује на компаније које имају најмање 8.000 запослених и више од милијарду куна дуга.

„Желим да нагласим да овај закон није посебно за „Агрокор“ или Ивицу Тодорића, али ако би ситуација то захтевала, тада би се применио и на њих. Влади закон омогућава да штити стабилност економије кроз заштиту компаније, добављача, пословних партнера“, рекла је министарка и додала да је Влада дужна да штити хрватску економију.

Она је нагласила да законски предлог ни на који начин не подразумева да држава улази у власништво. Далићева је неколико пута поновила да се предлогом закона ствара процедура која обезбеђује услове за трансформацију компаније уз праведан и фер третман свих постојећих поверилаца.

Упитана о најављеном састанку представника „Агрокора“ и добављача, идуће седмице, Далићева је рекла да на том састанку представници Владе неће учествовати јер је реч о пословном односу две стране, али је и поздравила јачање комуникације с добављачима „Агрокора“.

„Агрокор“ је пре неколико дана саопштио да менаџмент компаније, с кључним инвеститорима, ради на новом пословном моделу фирме. Како истичу, позиција и постојање „Агрокора“ се не доводе у питање.

Бонитетске агенције Moody’s i Standard & Poor’s снизиле су у јануару и фебруару кредитни рејтинг „Агрокора“, што је довело и до повећања интереса за проблеме концерна због презадужености. „Агрокор“ је највећа хрватска компанија и једна од највећих компанија у југоисточној Европи.

У систему „Агрокора“ у Србији су трговински ланци Идеа, Рода и Меркатор, али и Фриком, Дијамант, Кикиндски млин, Мг Мивела. Компанија, према писању Новости, у Србији запошљава 10.836 људи.

Од девет рачуна компаније „Агрокор Груп“, према регистру Народне банке Србије, блокирано је осам рачуна, док девети не подлеже блокади.

Извор: Бета, Инсајдер

Тодорић ће тражити отпис дугова од добављача?

ЗАГРЕБ – Власник „Агрокора“ Ивица Тодорић сазвао је, на иницијативу министарке привреде и потпредседнице хрватске владе Мартине Далић, састанак с групом највећих добављача, који имају потраживања према највећем хрватском концерну, јавља Т-портал.

„Агрокорови“ добављачи требало би да седну за сто са Тодорићем у понедељак, 27. марта, у 11 сати у просторима Конзума, наводи Т-портал, позивајући се на добро упућене изворе.

Главна тема разговора биће криза у највећој хрватској приватној компанији, а у зависности од околности, Тодорић ће, како се додаје, можда тражити од добављача и делимичан отпис дугова, или само жели да „опипа“ њихово расположење у сусрет тражењу уступака.

Добављачи су кренули у офанзиву још прошле недеље, када се шест компанија нашло у „Крашу“ како би договорили заједнички став и поставили се према „Агрокору“, али и банкама.

После тога, на састанак у владу их је позвала министарка Далић.

Она је, после састанка с представницима двадесетак добављача „Агрокора“, изјавила да „влада подржава добављаче у жељи за отворенијом и јаснијом комуникацијом с компанијом и банкама, као и у очекивањима да буду упознати и учествују у процесима, плану реструктурирања и плану било којих других пословних промена у концерну“.

Приредила редакција Хронографа

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.