Лажни стручњаци – петоколонаши: српски језик је политичка творевина језичког империјализма

Осведочени професионални антисрби, добро плаћени из познатих фондова западних центара моћи, од чега већ деценијама лепо живе, своју деструктивну делатност усмеравају на уништење основних елемената српског националног бића – историје, културе, вере. Редакција Хронографа у наставку доноси текст с портала Радио Сарајева, који обелодањује шта и како поменута пета колона, у сарадњи с колегама из бивших СФРЈ република, у последње две године (још увек неуспешно), ради против српског језика.

*** 

бејбук књижара сарајево

ПЕН / Декларацију о заједничком језику потписало више од двеста стручњака из региона

24. 03. 2017.

После серије регионалних конференција пројекта „Језици и национализми“, које су од априла до новембра 2016. одржане у Подгорици, Сплиту, Београду и Сарајеву, еминентни стручњаци из области лингвистике и других друштвених наука саставили су Декларацију о заједничком језику у намери да се подигне свест и активно утиче на постојеће националистичке језичке праксе у све четири државе региона у којима се говорио српско-хрватски или хрватско-српски језик.

Текст Декларације о заједничком језику биће објављен у четвртак 30. марта 2017. године у Медиа центру (Колодворска 3) у Сарајеву.

Текст Декларације о заједничком језику и њене циљеве представиће професор Енвер Казаз, списатељица Ивана Бодрожић, Владимир Арсенијевић из Удружења Крокодил, писац и новинар Балша Брковић, Борка Павићевић, директор Центра за културну деконтаминацију.

Декларацију о заједничком језику до сада је потписало више од две стотине лингвиста, књижевника, научника, активиста и других кредибилних личности из јавног и културног живота Босне и Херцеговине, Црне Горе, Хрватске и Србије међу којима су: Раде Шербеџија, Игор Штикс, Мирјана Карановић, Борис Дежуловић, Ненад Величковић, Марко Томаш, Рајко Грлић, Борка Павићевић, Филип Давид, Теофил Панчић, Јасмила Жбанић, Виктор Иванчић, Драган Марковина, Борис Буден, Биљана Србљановић, Ранко Бугарски, Сњежана Кордић и Балша Брковић.

Пројекат ЈЕЗИЦИ И НАЦИОНАЛИЗМИ резултат је двогодишње истраживачке мисије и партнерског деловања београдског Удружења Крокодил, Удруге Курс из Сплита, подгоричког Центра за грађанско образовање (ЦГО) и ПЕН центра БИХ из Сарајева. Основна намера овог пројекта јесте да се кроз отворени дијалог лингвиста и других стручњака проблематизује питање постојања четири “политичка” језика на простору некадашњег хрватско-српског / српско-хрватског, као и све оне значајне и изазовне теме у којима се лингвистичка наука непринципијелно укршта с идентитетском политиком. Тако је и данас. Упркос жељеној и оствареној еманципацији те формалном постојању четири стандарда, идентитетско-језичке страсти нису се смириле, а прескриптивизам, занесеност језичким империјализмом, тезе о “педесетогодишњем језичком ропству” и читав дијапазон погрешних интерпретација и даље трају. Све су то разлози због којих су четири партнерске организације из Босне и Херцеговине, Црне Горе, Хрватске и Србије покренуле пројекат ЈЕЗИЦИ И НАЦИОНАЛИЗМИ, у сарадњи са Радном групом пројекта, коју чине најутицајнији експерти на овом пољу: проф. др Сњежана Кордић, проф. др Ханка Вајзовић, проф. др Ранко Бугарски и Божена Јелушић. Пројекат су подржали Allianz Kulturstiftung и Форум ЗФД.

 

РадиоСарајево.ба

 

1 коментар

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.