Бивши египатски председник Хосни Мубарак ослобођен после шест година

Хосни Мубарак, египатски председник који је збачен 2011. године и први лидер кога је чекало суђење после Арапског пролећа, ослобођен је у петак после шест година проведених у притвору, изјавио је његов адвокат, а преноси Ројтерс.

хосни мубарак

Осамдесетосмогодишњи Мубарак ослобођен је овог месеца од коначних оптужби за убиство, пошто му је суђено у серији случајева, почев од корупције, па до убиства демонстраната, чије су побуне, које су трајале 18 дана, запањиле цео свет и окончале тридесетогодишњу владавину египатског председника.

„Да, он се сада налази у својој кући у Хелиополису“, одговорио је адвокат Фарди Ел Дееб на питање да ли је Мубарак напустио војну болницу у јужном делу Каира, где је био заточен. Хелиополис је елитно насеље, у коме се налази и председничка палата, из које је Хосни Мубарак некад владао.

Мубарак је првобитно ухапшен у априлу 2011. године, два месеца пошто је напустио функцију, и од тада је држан у затворима и војним болницама, где га је надгледала стража.

Многи Египћани период Мубаракове владавине виде као период стагнације, аутократије и „другарског капитализма“. Арапи су са одушевљењем гледали живи пренос са суђења, где је  „фараон данашњице“ био у кавезу, завезан за кревет.

Збацивање Мубарака, једног у низу војних лица која су владала Египтом од укидања монархије 1952. године, покренуло је талас револуција тзв. Арапског пролећа, који су уздрмали власт аутократа, од Туниса до Персијског залива, и на кратко дало наду у нову еру демократије и социјалне правде.

Хронограф