Руски ставропигијални храм Свете великомученице Катарине у Риму

Прва руска православна црква у римокатоличком Риму, после скоро хиљаду година. 

crkva svete katarine
У Риму има преко 900 цркава, али ова се разликује од свих осталих/ФОТО: Atlasobscura.com

Црква Свете великомученице Катарине је 2004. године постала прва руска православна црква подигнута у „светом граду“ после Великог раскола из 1054. године. Током 950 година од раскола до изградње ове цркве, било је мало приближавања ставова између две хришћанске конфесије, мада је у новије време дошло до извесног отопљавања односа.

Крајем 19. века су направљени планови за изградњу православног храма у Риму, али су радови одложени више од једног века, услед два светска рата и периода комунистичке владавине у Италији. Коначно су 2001. године градске власти издале одобрење за изградњу цркве на земљишту руске амбасаде у Ватикану. Црква је добила благослов Патријарха Алексија Другог.

Архитектура цркве је типично руска и упадљиво одудара од класичних италијанских грађевина каквих је Рим препун. По завршетку традиционалних купола у облику луковице, доведени су уметници из Русије, из Петербурга, да осликају унутрашњост светиње.

Мошти Свете Јелене, светитељке из првог века, коју поштују обе конфесије, смештене су унутра од стране римокатоличког кардинала. Неколико година касније, на дан храмовне славе Свете Катарине, донете су и мошти Светог Алексија и положене у храм.

Сукоб између православних и римокатолика није тако велики као што је некада био. Свечаности отварања цркве су присуствовали представници обе конфесије, а исто тако и освећењу цркве 2009. године. Римокатолички верници присуствују литургијама у овој цркви, које се служе на италијанском језику, док се православни Руси, иако их има свега неколико стотина, распрше по многим римокатоличким црквама у Риму, како би показали спремност да пруже и прихвате руку помирења.

Шта треба знати пре него што одете тамо

До руске православне цркве Свете Катарине се стиже кратком шетњом. Она је врло близу аутобуске и железничке станице San Pietro у Риму.

Atlasobscura.com

Превод: Хронограф