Приписују је Темпларима, а због уљеза и тајних обреда МОРАЛИ СУ ДА ЈЕ ЗАТВОРЕ

Запањујућа мрежа пећина пронађена је на крају зечје рупе, на пољопривредном земљишту у близини места Шифнал у грофовији Шропшир у Енглеској, а користили су их, наводно, следбеници витезова Темплара у 17. веку. Пећине Кејнтон налазе се на дубини мањој од једног метра испод површине и изгледају као сцене из филмова о Индијани Џонсу или „Последњи крсташи“. 

темпларска пећина у енглеској
Фото: Мајкл Скот

Међутим, Историјска Енглеска, јавно тело које се стара о историјском наслеђу Енглеске, описује пећине као вештачке и сматра да су изграђене крајем 18. или почетком 19. века. У њима је присутна неонорманска декорација између колонада, један неонормански улаз са грифонима, украсном каменом пластиком, декоративним четворолистом и многим другим украсима.

Мајкл Скот, фотограф из Бирмингема, посетио је ово место пошто је погледао видео о томе. „Лутао сам преко поља да бих је пронашао, али ако не знате да се ту налази, само бисте прошли поред ње. С обзиром на то колико дуго стоји овде, у фантастичном је стању, изгледа као подземни храм“, рекао је за Би-Би-Си.

Он је додао да је пећина прилично скучена, па тако неко ко је висок скоро 180 центиметара, мора да се сагне. „Морао сам да чучим доле, а чим сам ушао била је потпуна тишина. Осим неколико паукова, унутра није било ни живе душе. Тог дана је падала киша и улазни нагиб је био скроз блатњав, али је унутрашњост пећине била сува као барут.“

Постоје претпоставке да су пећине посећивали пагани и друиди, као и да су их савремени посетиоци користили за одржавање приватних тајних церемонија и ритуала, попут црномагијских обреда. Локални портал „Шропшир Стар“ извештава да су власници затворили ове пећине за посетиоце пошто су у њима пронашли свеће, графите и смеће.

Иако се међу дуборезима унутрашње камене декорације пећина могу наћи и два темпларска крста, мало је вероватно да су повезане са витезовима Темпларима (хришћански војни ред, основан у првој половини дванаестог века на западу, ради заштите ходочасника од разних опасности, на путу ка Светој Земљи). Овај одред је укинут 1312. године, а према сајту који се бави историјом грофовије Шропшир, пећине потичу из викторијанске ере.

„Ово је подземни скупи грађевински хир, храм исклесан од камена – пешчара. Није познато када је изграђен и због чега, али се верује да је настао средином 19. века, када су грађевине те врсте сматране модерним. Власници земље раније су дозвољавали посетиоцима да истражују пећине, али их је непримерено понашање неких од њих навело да 2012. године запечате улаз.“

темпларска пећина
Улаз у темпларску пећуну / Фото: Мајкл Скот
темпларска пећина у енглеској
Фото: Мајкл Скот
темпларска пећина у енглеској
Фото: Мајкл Скот


Хронограф

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.