Русија добила спор против Украјине на Вишем суду у Лондону

Пресуда Вишег суда у Лондону, донета у скраћеном поступку, отвара пут да Украјина буде проглашена дужником у доцњи и да се од Ем-Ем-Еф-а законски захтева да обустави њено финансирање.

виши суд

Виши суд у Лондону, после разматрања тужбе Русије о дугу Украјине, јутрос је, по кратком поступку, одлучио да Украјина мора да исплати Русији номиналну вредност еврообвезница у износу од три милијарде долара, као и одговарајући износ камате, наводи се у саопштењу.

„Виши суд у Лондону увидео је недостатак аргумента за побијање навода тужиоца о постојању дуга у еврообвезницама, а као последица тога, нема потребе да се размотре аргументи које је навела одбрана током суђења. Конкретно, у одлуци суда наведено је да, с обзиром да се ради о услову да се испуни обавеза према инструменту дуга, тужени нема аргументе који би се могли разматрати на суду у корист непризнавања важења овог захтева“, саопштило је Министарство финансија.

Ова пресуда није коначна, али је до коначне пресуде остало не више од неколико седмица. Извештаји наводе да је Виши суд одбацио аргумент Украјине да не треба да плати дуг Русији из политичких разлога, што заједно са одлуком Суда да Русији одобри хитну расправу, чини извесним скоро доношење пресуде у корист Русије, којом ће Украјина бити проглашена задоцнелим дужником.

Судија је у образложењу јутрошње пресуде навео да је „На крају крајева, ово услов доспећа дужничких инструмената за које суд сматра да нема оправдане одбране. Не би било исправно да случај иде даље до потпуног поступка у таквим околностима. Сходно томе, из наведених разлога заступник има право на резиме пресуде. Услови ове пресуде захтевају дефинисање и постоји низ посредних питања која ће суд разматрати“.

Украјина каже да ће се жалити на данашњу пресуду, вероватно Апелационом суду, а ако и тамо изгуби, онда највероватније и Врховном суду Британије. У енглеском (прецендентном) праву, жалба на првостепену пресуду, не одлаже аутоматски извршење пресуде, а како је данашња одлука процедурална, стручњаци не виде основ за жалбу и очекују да ће Украјина изгубити и у поступку по жалби.

То значи да ће коначна пресуда у овом поступку бити донета за, највише, неколико седмица.

Велико је питање шта ће се догодити када Врховни суд донесе коначну пресуду у корист Русије и прогласи да је Украјина у доцњи за исплату дуга од 3 милијарде долара Русији, на име преузетог зајма, као што је сада готово сигурно да ће се догодити.

Да ли ће Ем-Ем-Еф признати ту пресуду да је Украјина у доцњи према Русији, као легалну одлуку најутицајнијег трговинског суда на свету, што би, с обзиром да је Русија члан Париског клуба, значило да Ем-Ем-Еф мора да престане да кредитира Украјину, у складу с правилима самог Ем-Ем-Еф-а? Или ће Ем-Ем-Еф наћи начина да игнорише властита правила, како би могао да настави с позајмицама Украјини, упркос одлуци Вишег суда у Лондону?

Александар Меркјурис, главни уредник „Дјурана“ (The Duran), оцењује да ће се догодити ово прво и да је чекање да се донесе управо ова данашња одлука Вишег суда, а не блокада саобраћаја Донбасу од стране Украјине, било разлог да Одбор извршних директора Ем-Ем-Еф-а 20. марта одложи одлуку о одобравању нових позајмица Украјини.

Политичке импликације, као и потенцијалне економске последице по Украјину, као земљу која је и званично у дужничкој доцњи, а тиме и одсечена од свих дотирања споља, укључујући и финансирање од Ем-Ем-Еф-а, су ипак огромне, што ће веома узнемирити западне владе, које су много уложиле у подршку Украјини.

Хронограф