Четврт века Школе стрипа: Годишња изложба – 1. априла у Дечјем културном центру

Позивамо вас да у суботу, 1. априла 2017. године, у 19 часова, у Дечјем културном центру у Београду (Таковска 8), присуствујете отварању Годишње изложбе полазника Школе стрипа, илустрације и концепт-арта „Ђорђе Лобачев“.

Истога дана, ова уметничка установа ће обележити и 25 година свога постојања, а сам јубилеј ће бити прикладно обележаван током целе године, организовањем трибина и других манифестација. 

школа стрипа ђорђе лобачев

Школа стрипа, илустрације и концепт арта „Ђорђе Лобачев“ основана је 1992. године. Име је добила по Јурију Павловићу Лобачеву, познатијем као Ђорђе Лобачев, који је био један од пионира и најзначајнијих аутора у историји српског и југословенског стрипа. Неки од његових најважнијих радова су „Женидба цара Душана“, „Баш Челик“ и „Чардак ни на небу, ни на земљи“, затим „Барон Минхаузен“, „Чаробњак из Оза“, „Пепељуга“ и други. Аутор је стрипа „Ураган долази у поноћ“, првог стрипа објављеног у бившем СССР-у, 1966. године.

Оснивач Школе је Владимир Весовић, наш познати ликовни уметник (стрипар, илустратор, аниматор), сценариста, уредник и педагог из Београда, члан Удружења ликовних и примењених уметника Србије. Поред свога уметничког рада, Весовић је, као педагог, уредник и ментор, утицао на образовање и опусе око 200 аутора из Србије и бивше Југославије.

Поред стрипа, који је био иницијална идеја оснивања Школе, данас се у њој уче и илустрација и концепт-арт, као и све из области ликовног стваралаштва, што полазнике занима.

За стрип-сценаристу и писца Павла Зелића је Школа, како наводи, значила невероватно много. Омогућила му је контакте и сарадњу и пружила дивне пријатеље из света девете уметности. Све ове године је то исто била за многобројне цртаче и сценаристе, за сјајну децу, од којих су многа израсла у праве уметничке ствараоце, а све то захваљујући невероватној атмосфери, знању, стрпљењу и разумевању „доброг духа“ српског стрипа – Владимира Весовића. Зелић истиче да преко четрдесет стрип аутора из Србије са великим успехом ради за француске издаваче и додаје да је Србија најуспешнија страна стрип сила која наступа на том тржишту.

И поред четврт века дуге традиције и успеха који постиже, Школа стрипа, илустрације и концепт-арта „Ђорђе Лобачев“ и даље кубури са простором за рад. Од свог оснивања 1992. године, променила је десет простора, а најдуже се задржала у Студентском културном центру – 12 година. Настава у школи се одвијала преко целе седмице, а сада само суботом, у Дечјем културном центру, јер ова установа културе не ради недељом.

Весовићева идеја је да се за Школу пронађе простор који био седиште Удружења стрип уметника Србије (УСУС), и имао капацитете за школу и библиотеку, у којој би посетиоци могли да уживају у више од три хиљаде стрипова, домаћих и страних издања часописа и књига на тему стрипа.

Због недостатка средстава, одговарајући простор још није пронађен, али се за њим интензивно трага.

На отварање изложбе у суботу, 1. априла, позвани су сви садашњи и бивши ђаци, пријатељи, као и сви заинтересовани.

школа стрипа плакат

Хронограф

1 коментар

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.