Експлозија у метроу у Санкт Петербургу, 10 мртвих, 50 рањених!

Најмање десеторо људи погинуло је, док је 50 повређено, на метро станици у Санкт Петербургу, после две снажне експлозије. Представник тужилаштва рекао да је у питању терористички напад. Пронађена још једна бомба на другој станици метроа у граду. Подигнут ниво безбедности у Русији. Владимир Путин у контакту са службама безбедности.

санкт петербург напад

Према незваничним подацима, у метроу су одјекнуле две експлозије, на станицама „Сени трг“ и „Технолошки институт“.

Председник Русије, Владимир Путин, који се тренутно налази у Санкт Петербургу изјавио је да разматра две могућности, укључујући и тероризам.

Путин је, уочи састанка са председником Белорусије Александром Лукашенком, изјавио: „Непознати су разлози (експлозије), зато је још рано говорити о томе. Истрага ће показати. Природно, увек се разматрају све верзије — и уобичајене и криминалне, пре свега појава тероризма. Видећемо. Истрага ће ускоро дати све одговоре“.

Јекатерина Сергејева, која је очевидац несреће, изјавила је за Спутњик да је воз, у коме се налазила, стајао пола сата у тунелу између две станице и да нико није знао о чему се ради. Она је рекла да им је после тога јављено да су сви излази и улази у метро блокирани и да им се убрзо јавио машиновођа који им је рекао да отворе прозоре, како би у вагоне улазио ваздух. Пошто неки прозори нису могли да се отворе, настала је паника. Она каже да је воз кренуо после неког времена и када су стигли на станицу „Невски проспект“, људи су почели да трче, било је много дима, а центар је био пут полиције, кола хитне помоћи и ватрогасаца.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков демантовао је тврдње да је руски председник Владимир Путин требало да прође поред метро станице у тренутку када се догодила експлозија, додавши да су то глупости.

Још је рано говорити о узроцима експлозије у метроу, све верзије се истражују, изјавио је званични представник Тужилаштва Русије Александар Куреној. „Данас се у Санкт Петербургу догодила страшна трагедија. Многи су погинули, а велики је број и рањених. Изражавамо најдубље саучешће породицама погинулих и брз опоравак рањенима“, додао је он.

Потврђено: реч је о терористичком нападу

Представник тужилаштва рекао да је у питању терористички напад. Пронађена је још једна бомба на другој станици метроа у граду. Подигнут је ниво безбедности у Русији. Председник Владимир Путин је у сталном контакту са службама безбедности.

терориста
Осумњичени терориста/ФОТО: Фонтанка

Портал Фонтанка је објавио фотографију особе за којом полиција трага, преноси Ројтерс. Власти су прогласиле три дана жалости. Руска министарка здравља Вероника Скворцова саопштила је да је погинуло 10 особа, а да је повређено 47. На камерама за надзор је уочена особа осумњичена за експлозију, јавља Интерфакс позивајући се на своје изворе.

Пронађена је још једна експлозивна направа на другој станици метроа у Санкт Петербургу и она је осигурана, јавља РТ. Подигнут ниво безбедности и у Москви. Представник руског државног тужилаштва Александар Куреној окарактерисао је инцидент у изјави за ТВ Русија 24 као терористички напад, преноси портал Лента.

Тужилаштво је покренуло истрагу о узроку експлозије. Уведене су додатне мере обезбеђења на аеродрому „Пулково“.

Руски портал Фонтанка објавио је фотографију на којој је, како тврде, осумњичени – средовечни мушкарац са брадом и црним шеширом. Фонтанка наводи да је та особа ушла у метро станицу 20 минута пре него што је дошло до експлозије.

После експлозије на лице места је стигло осам амбулантних кола, а спасилачке службе су повређене евакуисале и хеликоптерима. На интернету су се појавиле фотографије оштећеног вагона и дима. Званичних података нема, али Интерфакс јавља, позивајући се на своје изворе, да је експлозија изазвана импровизованим уређајем који је садржао шрапнел.

Инцидент се највероватније догодио између две станице метроа, а сумња се да је направа била постављена у врата вагона.

Подигнут је степен безбедности у целом граду, као и у Москви.