Почео Протест против диктатуре 2017. у Новом Саду и Београду

Данас у 18 часова, почело је спонтано окупљање студената и грађана, у знак неслагања са резултатима синоћ завршених председничких избора, услед слабог одзива бирача и незаинтересованости старијих грађана за будућност младих Србије.

испред Скупштине
Фото: Вајс

Протест је организован као догађај (event) на Фејсбуку, за који је показало интересовање око 15 хиљада корисника ове друштвене мреже. У опису догађаја стоји:

„Протест се одржава сутра у 18х испред Скупштине. Није један, и нећемо ништа решити на том једном протесту. Поента је да од сутра крене а да се у будућности настави, док не прекинемо оно што нас мучи све, мрачна будућност. Како се гласови још увек броје и постоји шанса за 2. круг, у случају да дође до другог круга овај протест ће да служи за 3 милиона људи које није изашло. Да им дамо до знања да имају зашто да изађу у 2. круг и да можемо нешто да променимо. Протест неће имати екипу која води. Ако дође озвучење – супер, ако не – зашто нам треба? Сутра почиње прва битка у рату за бољу будућност. Дођите и подржите своје мишљење. Време је да искористимо интернет за оно што не можемо ништа друго у овој држави, а то је организација слободног гласа и реалан осећај да можемо нешто да променимо.

Видимо се сутра у 18х и после се организујемо убрзо опет и опет и опет. Ништа се не решава за 1 дан, а поготово не диктатура. Изађите сутра и покажите да АВ није ваш председник.

Сва мања места се моле да организују свој ивент кад њима одговара и раде исто у свом месту. Сад је све на нама, на народу који није добио шансу да покаже вољу, да је ипак покаже.

И Слоба је добио изборе, то треба да запамтите!“


Како јављају учесници протеста и новинари – извештачи са лица места, све већи број грађана се прикључује окупљањима у Новом Саду и Београду, па се добија утисак омасовљавања, а пре неколико минута су објављени и снимци истоименог протеста који је отпочео у Нишу.

Истовремено, режимски медији, попут Информера и Телепромптера, извештавају у познатом маниру Милошевићевих медија из деведесетих година прошлога века, називајући неколико хиљада демонстраната „шачицом“ и „случајним пролазницима“, етикетирајући их као НАТО-плаћенике, пијанце који ломе транспаренте или, пак, омладину „изманипулисану од стране НАТО-опозиције“.

Пре отприлике сат времена, примећени су припадници специјалне антитерористичке јединице полиције, како се из улице 27. марта крећу ка демонстрантима. Судећи према писању на друштвеним мрежама, протест ће се највероватније наставити наредних дана.

Завршен други дан “Протеста против диктатуре 2017.”

Трећи дан “Протеста против диктатуре”

“Протест против диктатуре”, дан четврти

Пети дан Протеста против диктатуре

Протест против диктатуре – шести дан на улици

Хронограф

1 коментар

Comments are closed.