Српски председнички избори на Косову и Метохији

Избори на Косову
Фото: Ројтерс

Преглед извештавања косовских медија о председничким изборима у Србији

Избори за председника Србије одржавају се и на Косову (РТК)

Избори за председника Србије одржавају се у неколико области на Косову и надгледани су од стране ОЕБС-а, преноси РТК. У изјави новинарима, ОЕБС је објаснио да ће спровести прикупљање гласова, отварањем четири сабирна центра, повезаних са огранцима широм Косова и Метохије, уз присуство посматрача ОЕБС-а. „ОЕБС има договор о одговарајућој географској размештености ових центара и огранака, који обезбеђују довољну покривеност подручја са становништвом које имаја право гласа“, наводи се у саопштењу.

Бирачка места у северним општинама отворена на време (Косова прес)

Косова прес извештава да су бирачка места за српске председничке изборе, отворена на време у северним општинама Косова и Метохије. Градоначелник северног дела Косовске Митровице, Горан Ракић, изјавио је да је велика излазност бирача у раним јутарњим часовима била очекивана. Он је позвао све да остваре своје право и гласају данас.

Албанци у Бујановцу, Медвеђи и Прешеву неће учествовати на изборима за председника Србије (РТК)

Очекује се да Албанци из Бујановца, Медвеђе и Прешева не учествују у данашњим изборима. Представници албанске заједнице изјавили су да нико од председничких кандидата није показао интересовање за Албанце. РТК напомиње да албанска заједница традиционално бојкотује изборе у Србији.

Српски избори на Косову: Једно бирачко место премештено (Клан Косова)

Клан Косова извештава да је једно од бирачких места за српске изборе на Косову премештено из села Велика Хоча, општина Ораховац, у село Гораждевац у општини Пећ. Одлуку да се бирачко место измести, донела је, према српским медијима, Републичка изборна комисија (РИК), на основу препоруке Канцеларије за Косово и Метохију, Владе Србије. Тај потез је критикован од стране представника опозиције, који је изразио забринутост што ће српски бирачи из Велике Хоче морати да путују 70 километара да би могли да гласају.