ДА ЛИ МАЧКЕ ЗАИСТА БОЉЕ ВИДЕ НОЋУ НЕГО ДАЊУ?

Мачке имају изузетно добар ноћни вид и рефлексе који им помажу у лову и маневрисању.

мачка
Фото: Pixabay Irina_kukuts

Познато је да се мачке сјајно сналазе у мраку. Ако сте икада видели како вас два блистава ока гледају из мрака, јасно вам је да њихов вид другачије функционише него људски.

А да ли оне стварно боље виде ноћу него дању?

Мачке имају изузетно добар ноћни вид и способност да виде у условима слабог осветљења, што им омогућује да лове чак и у сумрак или ноћу. Њихове очи имају велики број специјализованих фоторецептора због којих много боље виде од људи када је светло слабо.

А за то је заслужна њихова анатомија и структура очију.

Пупила

Мачје очи имају вертикално проширену зеницу која се може скупити у уску пукотину или проширити у велики кружни отвор. Ова променива величина зенице омогућује мачкама да контролишу количину светлости која улази у око, што је кључно за прилагођавање на различите нивое осветљења, посебно у сумрак или ноћу.

Tapetum lucidum

То је рефлективни слој смештен иза мрежњаче у мачјим очима. Овај слој рефлектује светлост која пролази кроз мрежњачу, што повећава осетљивост на светлост и омогућује мачкама да боље користе распршену светлост, попут оне која долази од Месеца или звезда у ноћи.

Фоторецептори

Мачке имају велики број штапића, фоторецептора који су осетљиви на светлост ниског нивоа. Штапићи су одговорни за ноћни вид и омогућују мачкама да виде у условима слабог осветљења.

мачке
Фото: Pixabay popmelon

Зенице

Осим што могу мењати величину, мачје зенице су шире у поређењу с људским, што им омогућује да прикупљају више светлости и побољшавају способност ноћног вида.

Сва ове прилагођавања омогућују мачкама да виде у мраку боље него људи.

Међутим, у поређењу с људима, мачји дневни вид није тако оштар, посебно у боји и детаљима. То значи да ваша мачка дању не види тако добро како види ноћу. Такође, неке мачке могу имати одређене проблеме с видом као последицу генетских предиспозиција, повреда или болести.

24седам / Градске инфо