Библијски тематски парк у српском манастиру (Видео)

У манастиру Свете Петке – Стубал може се видети један издвојен део простора који би могао бити назван Библијски тематски парк. Тај простор се налази иза мале осмоугаоне црквице тј. Капеле Светог камена, а ова је на четири метра од олтара главне посвећене Светој Петки.

библијски тематски парк
Фото: Svetapetkastubal.org

Библијски парк у Стублу садржи низ објеката збијених један уз другога, који представљају догађаје из живота (рођење, смрт и васкрсење) Господа Исуса Христа.

Према црквеном предању, Христос је рођен у пећинској штали, у Витлејему. Зато тај објекат у Библијском парку носи назив „Пећина рођења“.

пећина рођења
Фото: Svetapetkastubal.org
унутрашњост пећине
Фото: Svetapetkastubal.org

Споља та пећина има портал (улаз) подупрт са 4 архаична и масивна стуба (сваки тежи по две тоне), иза којих је пећинска просторија попут оних у које су јеврејски пастири склањали своја стада. Унутрашњост ове реплике у Стублу је опремљена шталским инвентаром, који су приложили околни сточари и земљорадници: јасле, сено, појило, улари, чешагије, овнујски рог и потковице за волове и краве. Као подсетник на Христово рођење у штали, стубалска реплика има једну дечју колевку у углу, а поред ње је иконографски приказ Богородице која седи и бди. Осим овога, на зидовима су цртежи и графити који приказују Богородичино путовање на магарету из Назарета у Витлејем, затим поклоњење звездара са истока новорођеном Христу, који седи у мајчином крилу, а ту су и примитивни цртежи домаћих животиња како су их видели прости пастири, пре 2.000 година, а који више подсећају на најстарије сачувано пећинско сликарство из Алтамире, датирано у доба палеолита.

Поред Пећине рођења смештен је камено-бетонски објекат „Голгота“. То је реплика јерусалимског брежуљка на коме је Христос био разапет 33 г. н. ере.

голгота
Фото: Svetapetkastubal.org

Испод ове реплике Голготе (у Стублу), налази се тзв. Христова гробница, са округлим каменом, тешким једну тону, који је служио да се њиме затвори улаз гробнице.

камен за пећину
Фото: Svetapetkastubal.org

Унутар реплике Христове гробнице, на једном постољу положени су ковани клинци, попут оних из римског доба којима су Христове шаке и стопала били причвршћени за крст.

клинови и ексери
Фото: Svetapetkastubal.org

На зиду гробнице окачена је копија Христовог трновог венца.

трнов венац
Фото: Svetapetkastubal.org

На поду гробнице, прислоњена уз зид, се налази књига пророштва Исаијиног о доласку Месије. То је, у ствари, ролна или свитак исписан старим јеврејским писмом и језиком Јевреја.

кивот
Фото: Svetapetkastubal.org

Ту су и друге библијске реплике, као нпр. саркофаг праоца Аврама:

… и реплика Синајске горе, брда на  коме је Бог предао Мојсеју две камене плоче Закона. Брдо Синај, библијски Хорив (Брдо Божје), а такође је и Мојсејева гора (арапски Џебел Муса). Реплика Синаја у Стублу је умањена хиљаду пута у односу на оригинално Мојсејево брдо:

синај
Фото: Svetapetkastubal.org

Пошто је Синај постао познат као планина на којој је Мојсеј добио од Бога две камене плоче са уклесаних 10 Божјих заповести (Декалог), у стубалском Библијском парку се налазе и реплике тих плоча:

декалог
Фото: Svetapetkastubal.org

Света Петка – Стубал

(ВИДЕО) Посетиоци у Пећини рођења и Библијском парку, у манастиру Стублу:

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.