Врховни суд Русије забранио Јеховине сведоке

Врховни суд Русије је у четвртак прогласио активисте централе Јеховиних сведока у Русији екстремистима, забранио им рад и запленио имовину. На овај начин, усвојена је тужба Министарства правде Русије.

врховни суд русије
ФОТО: Mikhail Metzel

Суд је у одлуци наложио да одмах прекине са радом свих 395 одељења Јеховиних сведока на територији Русије. Имовину организације ће конфисковати држава.

„Врховни суд је одлучио да усвоји наводе тужбе Министарства правде Русије и прогласи административни центар Јеховних сведока у Русији екстремистичком организацијом, елиминише их и забрани њихову активност у Русији“, стоји у пресуди судије Јурија Ивањенка.

Званичница Министарства правде Светлана Борисова оценила је на суду да Јеховини сведоци представљају „претњу за права грађана, јавни ред и безбедност“.

Представници Јеховиних сведока су већ најавили да ће се жалити.

„У историјској перспективи, ова одлука би могла да доведе до најжалоснијих последица, како за вернике различитих вероисповести тако и за имиџ Русије у свету“, наводи се у изјави на сајту организације.

Наведено је да се већ припрема апелациона жалба на одлуку Врховног суда, као и да је организација спремна да случај изнесе и пред Европски суд за људска права у Стразбуру.

Пресуда Врховног суда још није ступила на снагу. Уколико се организација буде жалила, пресуда ће постати правоснажна пошто суд донесе одлуку по жалби. У супротном, ова пресуда ће бити коначна у року од 30 дана.

У марту су власти суспендовале активности административног центра Јеховних сведока у Русији, највеће групе припадника ове секте у земљи,  са око 175 000 присталица, који се налази у близини Санкт Петербурга. Руске власти су ставиле неколико публикација групе на листу забрањене литературе екстремиста, а тужиоци су је дуго описивали као организацију која уништава породице, подстиче мржњу и угрожава животе, што та организација негира, подсећа Ројтерс.

Министарство правде Русије је поднело тужбу за забрану рада Јеховиних сведока 16. марта. Било је навода да је током провера откривено кршење руског закона, укључујући и Закон о борби против екстремистичке делатности.

Јеховини сведоци су култ са више од 8,3 милиона чланова широм света, а у већини земаља имају статус правног лица. У свету су познати по томе што сва своја веровања темеље искључиво на искривљеном тумачењу Светог писма, односно Библије и по својој агресивној проповедничкој делатности.