После инвазије дивљих свиња на Новом Београду, МИСТЕРИОЗНА ЖИВОТИЊА се појавила код тржног центра на Карабурми

Фотографије животиње која је снимљена како по мраку шета Карабурмом, изненадила је многе, а понеког су и уплашиле. Да ли је то лисица, пас или можда шакал, полемика је која се последњих дана повела на друштвеним мрежама, а стручњаци су коначно решили мистерију.

лисица
Фото: Youtube printscreen

Да ли је то млада лисица, колико је опасна, откуд у престоници и да ли је нормалан њен долазак на улице главног града, објаснио је Зоран Коцић из Ловачког удружења Београд.

– Мање више то је нормално. Лисице су веома паметне, интелигентне и лукаве животиње. Она живи и на Ада Хуји, полуострву које је велико и неуређено. То је њено природно окружење. Претпостављам да је дошла за храном – испричао је за ТВ Прву Коцић.

Будући да је виђена у близини тржног центра, овај ловац претпоставља да је дошла због „бесплатне вечере“, с обзиром на то да ресторани из тог дела града, напуне контејнере храном. Он мисли и да ће се оне враћати.

– Лисица је врло лепа, паметна и безопасна животиња. Има своје природне одлике. Врста је предатора која није опасна, и не може никога да угрози, осим што је преносник беснила, које се лако распозна. Лисица бежи од човека, јер је природно плашљива. Када му прилази, када хоће да се мази, она је вероватно бесна – каже Коцић.

Лисица, према сведочењу овог ловца, зна сама да се врати у природу. Веома је способна и паметна, обдарена најбољим стварима које постоје у животињском свету. Нико нема потребе да јој помаже нити би грађани требло да је мазе, односно најбоље је да је не дирају.

– Уколико је примете, грађани би требало да позову Зоо хигијену, јер се ради о ситном предатору – објаснио је Коцић.

лисица
Фото: ocdn.eu

Ко има винограде, посебно треба да обрати пажњу на ову животињу.

ТВ Прва