Глумци који су одбили легендарне улоге у култним филмовима

Славни глумци често одбију понуђену улогу у филмовима, из различитих разлога. Неке од тих одлука се покажу као исправне, али постоје и случајеви где су глумци одбили улогу која се касније показала као легендарна. Одлуке о одбијању улоге никада нису наштетиле каријери глумца, али неке улоге су могле да утичу на њихову популарност у позитивном смислу.

Том Хенкс као Енди Дуфрејн у филму „Бекство из Шошенка“

бекство из шошенка

„Бекство из Шошенка“ је један од најбољих филмова свих времена. Улога Ендија Дуфрејна првобитно је понуђена Тому Хенксу, али је глумац морао да одбије ову понуду због рада на филму „Форест Гамп“. Улога је касније дата Тиму Робинсу који се одлично снашао у њој. Том Хенкс је овог пута направио добар избор, будући да је „Форест Гамп“ освојио Оскара, победивши „Бекство из Шошенка“ у трци за ову престижну награду.

Данијел Деј-Луис као Арагорн у филму „Господар прстенова“

господар прстенова

Питер Џексон је заиста желео да понуди Данијелу Деј-Луису улогу Арагорна у својој легендарној трилогији „Господар прстенова“, па је неколико пута покушао да га убеди да је прихвати. Деј-Луис је ову понуду одбио, што и не треба да чуди, будући да је он један од најизбирљивијих глумаца. Као резултат свог избора, Деј-Луис се појавио у мање од 20 филмова у својој каријери. Улога Арагорна додељена је Вигу Мортерсену који је изванредно одиграо улогу племенитог шумара који је касније постао краљ.

Мег Рајан као Вивијан Вард у филму „Згодна жена“

глумци одбили улоге

Када је Рик Маршал одлучио да режира „Згодну жену“, био је јасан да да улогу Вивијан Вард треба доделити Мег Рајан. Талентована глумица одбила је ову понуду из непознатих разлога и улога је додељена Џулији Робертс. Филм је постао култни и уздигао Џулију међу звезде, а њена величанствена улога проститутке донела јој је номинацију за Оскара. С друге стране, Мег Рајан никада није достигла свој глумачки потенцијал и више пута је изјавила да жали што је одбила ову улогу.

Мишел Фајфер као Кларис Стерлинг у филму „Кад јагањци утихну“

кад јагањци утихну

Џоди Фостер одиграла је одличну улогу као Кларис Стерлинг, Еф-Би-Ај агент у филму „Кад јагањци утихну“. Култни филм освојио је пет оскара: за најбољу слику, најбољег редитеља, најбољи сценарио, најбољег главног глумца и на крају, Оскар за најбољу глумицу добила је Џоди Фостер. Џонатан Дем, који је режирао овај филм, желео је да улогу Кларис додели Мишел Фајфер, али је славна глумица одбила ову понуду јер јој се филм учинио исувише насилан. Фајфер је направила велику грешку јер је ова улога могла да њеној каријери да потпуно другачији правац.

Мајкл Медсен као Винсент Вега у филму „Петпарачке приче“

петпарачке приче

Мајкл Медсен био је први избор за улогу Винсента Веге у култном филму „Петпарачке приче“. Квентин Тарантино раније је радио са овим глумцем у филму „Улични пси“, тако да је Медсену првом била понуђена улога у редитељевом новом филму. Међутим, глумац је одбио улогу због филма „Вајат Ерп“, који се снимао исте године. Џон Траволта добио је улогу Веге и одиграо је једну од најлегендарнијих рола свих времена. Одбијање улоге резултирало је тиме да Медсен и Тарантино нису разговарали годинама, али су ипак изгладили односе када се Мајкл појавио у филму „Убити Била“. Медсен још увек жали због своје одлуке, будући да је у „Вајату Ерпу“ добио негативне критике, а „Петпарачке приче“ постале су ремек дело.

Џим Кери као Капетан Џек Спероу у филму „Пирати са Кариба“

џим кери

Улога Џонија Депа у „Пиратима са Кариба“ сматра се једном од најбољих извођења свих времена. Играо је у свих пет филмова и учинио ексцентричног Џека Спероа поп иконом. Оно што изненађује је да Џони није био први избор за ову улогу. Редитељ Гор Вербински је у почетку понудио улогу Џиму Керију, али је глумац одбио јер је био заузет снимањем „Свемогућег Бруса“. Једно је сигурно: Џим Кери био би такође одличан Џек Спероу и ова улога би позитивно утицала на његову каријеру.

Џек Николсон као Мајкл Корлеоне у филму „Кум“

кум

Улога Мајкла Корлеонеа у филму „Кум“, направила је од Ала Паћина холивудску звезду, пошто је пре ове легендарне трилогије био непознат. Улога је прво била понуђена једном од најбољих глумаца свих времена, Џеку Николсону, али је он одбио јер је био превише стар да би био Мајкл Корлеоне. Уместо тога, играо је у комедији „Последњи задатак“, која му је донела номинацију за Оскара. Трилогија „Кум“ се показала као један од најбољих филмова свих времена, а Ал Паћино је одрадио одличан посао у представљању младог члана италијанске мафије.