Уместо срушеног Генералштаба биће Музеј Стефана Немање

Председник Владе Републике Србије Александар Вучић председавао је данас седници Одбора за подизање споменичког комплекса Стефану Немањи на којој је одлучено да ће тај комплекс бити подигнут на углу улица Кнеза Милоша и Немањине.

музеј стефана немање
Фото: Thinkstock

Реч је о месту где се некада налазио део зграде Министарства одбране, који је срушен у агресији НАТО 1999. године, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу с медијима.

Одбор је донео одлуку и о расписивању међународног конкурса за споменички комплекс Стефану Немањи. Одлуком је одређена и висина новчаних награда за учеснике конкурса: прва награда ће износити 6.000.000,00 динара, друга 3.000.000,00 динара, трећа 2.000.000,00 динара, док ће сви остали учесници за своје радове добити 100.000,00 динара.

Учесницима конкурса биће омогућено да предложе решења која ће предвидети да у новом споменичком комплексу буде сачуван део старе зграде Министарства одбране, који је дело архитекте Николе Добровића.

На седници Одбора формирана је конкурсна комисија, чији је задатак да припреми међународни конкурс, који ће Влада Републике Србије објавити током маја ове године. На челу комисије се налази Никола Селаковић, а чланови су академици Љубомир Максимовић и Светомир Арсић Басара.