„Блажена Теодора је била у праву“: Шта види човек после смрти

За вернике није мистерија да постоји живот после смрти, то је или вечно блаженство или су вечне муке. Велики број предања је посвећен овом питању – шта нас чека са друге стране?

митарства
Људи су од давнина писали о животу после смрти. Најпознатија легенда се појавила у X веку у Византији: „Прича блажене Теодоре о митарствима“ (врста царине на коју душа наилази после смрти, на свом уздизању ка Богу).

Легенда говори о томе како се неком Григорију, ученику преподобног Василија Новог, у сну појавила покојна служавка његовог наставника, Теодора. Она му је рекла да човек после смрти има загробна виђења и сусрет с натприродним силама.

„Подигли су буку и викали су: једни су викали као стока и звери, други су лајали као пси, неки су завијали као вуци, а други су роктали као свиње. Сви су дивљали, претили једни другима, шкргутали зубима као да желе да ме поједу; припремали папире у којима су записана сва моја лоша дела“, говорила је блажена Теодора о свом виђењу демона, у предању.

Затим, душа уз пратњу два анђела се са земље уздиже на небо – у рај. Међутим, пут је блокиран нечистом силом која седи на 20 степеница на митарствима. Свако је посвећено одређеном греху – лажи, зависти, шкртости и другим.

Искушења, према легенди, трају четрдесет дана. Ако душа није успела са њима да се избори, онда је „кнезови у митарствима киднапују, жестоко муче и одводе на дно пакла и држе је тамо везану до Страшног суда Христовог. Они који дођу до краја постижу вечно блаженство.

митарства
Смрт блажене Теодоре

Свако има своје место

У Русији је постојала легенда по угледу на византијско митарство – „Ход Богородице по мукама“, која се појавила око XII века.

После смрти и васкрсења Христа, Богородица је живела у Јерусалиму и сваки дан је ишла да се моли на Елеонској гори. Тамо јој се одједном јавио архангел Михајло и „повео је да својим очима види места где се муче грешници“.

На једном месту су били пагани који „бораве у вечној тами и туги“, а на другом, у реци пуној ватре, су тонули они које су проклели родитељи и лажни сведоци.

У другом делу пакла су се на врелом камењу мучили они који су каснили на недељно богослужење. У близини, на гвозденом дрвету, клеветници су били обешени за језике.
На крају, поражена оним што је видела, Богородица се обраћа Господу и моли га: „Владико, молим за твоју милост за хришћане“. Господ се сложио и дао грешницима повластице у периоду „од Великог четвртка до дана Свете Тројице“.

Али, као и легенда о Теодори, „Ход Богородице“ је лепа измишљена прича, кажу свештеници. У Светом писму о посмртном искуству прича се само на тему васкрсења Христовог вољеног пријатеља Лазара из Витаније.

митарства
Васкрсење Лазара

Васкрење Лазара

Према писањима у Еванђељу, Лазар је био болестан и молио је Спаситеља да га исцели. Међутим, Исус уместо да оде до њега, „боравио је два дана на том месту на коме се и налазио“. Тек кад је Лазар умро, Исус је кренуо на пут.

У тренутку када је стигао, Лазар је био мртав већ четири дана. Исус је тражио да се скине камен са гробнице и гласно га позвао: „Лазаре! Изађи!“ Очевици су били запањени, јер је он умотан у плаштаницу изашао из пећине.

Међутим, нема више прича о Лазару. Према раним предањима, Христов пријатељ је живео још 30 година и постао је епископ на Кипру. Сви који су га видели су тврдили: „Био је мрачан и скоро се никада није смејао“. Шта је Лазар видео?

Црква зна само да је човекова душа бесмртна. Када Господ поново дође на земљу због Страшног суда, сви људи ће васкрснути. Приче сличне „Теодориним митарствима“ сматрају се религиозном мистиком.

У XX веку су поткрепили ту причу медицинским случајевима. Људи који су преживели клиничку смрт су причали „како су излазили из свог тела, осећали спокој, смирење, ходали по тамном ходнику на чијем је крају била светлост“.

Други људи су говорили сасвим супротно да су осетили „неописив страх, веома јаку ватру и чули људе који кукају од болова“.

Научници још увек не могу да то објасне. Једни говоре да та сведочанства потврђују реалност загробног света, а други то објашњавају халуцинацијама које настају услед метаболичких поремећаја. Међутим, остаје чињеница да је искуство клиничке смрти слично ономе које је описано у хришћанским предањима.