Савет безбедности УН-а данас о Косову

Савет безбедности УН-а разматраће данас нови тромесечни извештај о раду Мисије УН-а на Косову и Метохији, а Србију ће на седници први пут представљати министарка правде Нела Кубуровић.

 савет безбедностиСедница у седишту УН-а у Њујорку заказана је за 10.00 часова, по локалном времену, односно у 16.00, по средњеевропском времену. Како је најављено из Владе, министарка Кубуровић ће изнети ставове Србије о новом извештају о раду УНМИК-а, али и „поводом одређених политичких дешавања између Београда и Приштине“. Очекује се да ће она говорити и о прошлонедељној изјави бившег шефа верификационе мисије ОЕБС-а на Косову Вилијама Вокера да ради на пројекту уједињења Албанаца, на Косову, у Албанији и у дијаспори.

У извештају о раду УНМИК-а који обухвата период од 16. јануара до 15. априла, генерални секретар УН-а Антонио Гутереш изразио је забринутост због препрека које ометају напредак у дијалогу Београд – Приштина и спровођење договора из дијалога, као и због пораста национализма.

Гутереш је навео да је дијалог Београд – Приштина, у којем посредује ЕУ, „најбољи доступан механизам за мирно разрешење разлика у корист обе стране“, али да је спровођење договора из дијалога у разматраном периоду било „екстремно споро“. Он је констатовао и да „није предузет ниједан конкретан корак ка успостављању Заједнице општина са српском већином на Косову“, као и да је „пораст етничко-националистичких осећања разлог за озбиљну забринутост“.

Kао пример догађаја који нису допринели ублажавању затегнутих односа Београда и Приштине, Гутреш је изнео иницијативу за трансформацију Kосовских безбедносних снага у војску и претње Даута Харадинаја етничким чишћењем Срба уколико суд у Kолмару изручи његовог брата Рамуша Србији.

„Јавни предлог да се Kосовске безбедносне снаге транформишу у оружане снаге законским амандманом уместо уставним променама изазвао је контроверзу“, а та иницијатива је наишла на „снажно противљење косовских Срба, Београда и међународне заједнице, а посебно САД и НАТО,“ навео је Гутереш.

Он је додао и да је 7. априла Даут Харадинај члан косовске Скупштине из Алијансе за будућност Kосова и брат Рамуша Хардинаја „запретио ратом и етничким чишћењем“ Kосова уколико његов брат буде пребачен у Београд и истакао да су његове изјаве озбиљно узнемириле српску заједницу на KиМ и наишле на снажну осуду међународне заједнице, косовског председника и Унмика.

Као један од проблема Гутереш је навео отпор процесу мирног повратка на локалном нивоу, док је за питање и даље нерасветљене судбине несталих особа рекао да представља „хуманитарни приоритет који захтева одлучност политичког лидерства с обе стране“.

„Позивам политичке лидере да учине активнији напор да смање тај отпор и спрече да лажне приче замагле перцепцију и искриве чињенице. Иако су повратници познати и унапред проверени од стране косовских власти, неки функционери се и даље понашају неодговорно подстичући неосноване гласине о њима“, указао је Гутереш.

Према ранијим најавама, очекује се да ће Kубуровићева на седници истаћи да је Србија посвећена очувању мира и стабилности и опредељена за наставак дијалога са Приштином, али да неће остати нема на претње које долазе од албанских политичких лидера, великоалбанских лобиста и оних који се противе оснивању Специјалног суда за процесуирање злочина које су починили припадници ОВK.