Савет безбедности УН-а данас о Косову

Савет безбедности УН-а разматраће данас нови тромесечни извештај о раду Мисије УН-а на Косову и Метохији, а Србију ће на седници први пут представљати министарка правде Нела Кубуровић.

 савет безбедностиСедница у седишту УН-а у Њујорку заказана је за 10.00 часова, по локалном времену, односно у 16.00, по средњеевропском времену. Како је најављено из Владе, министарка Кубуровић ће изнети ставове Србије о новом извештају о раду УНМИК-а, али и „поводом одређених политичких дешавања између Београда и Приштине“. Очекује се да ће она говорити и о прошлонедељној изјави бившег шефа верификационе мисије ОЕБС-а на Косову Вилијама Вокера да ради на пројекту уједињења Албанаца, на Косову, у Албанији и у дијаспори.

У извештају о раду УНМИК-а који обухвата период од 16. јануара до 15. априла, генерални секретар УН-а Антонио Гутереш изразио је забринутост због препрека које ометају напредак у дијалогу Београд – Приштина и спровођење договора из дијалога, као и због пораста национализма.

Гутереш је навео да је дијалог Београд – Приштина, у којем посредује ЕУ, „најбољи доступан механизам за мирно разрешење разлика у корист обе стране“, али да је спровођење договора из дијалога у разматраном периоду било „екстремно споро“. Он је констатовао и да „није предузет ниједан конкретан корак ка успостављању Заједнице општина са српском већином на Косову“, као и да је „пораст етничко-националистичких осећања разлог за озбиљну забринутост“.

Kао пример догађаја који нису допринели ублажавању затегнутих односа Београда и Приштине, Гутреш је изнео иницијативу за трансформацију Kосовских безбедносних снага у војску и претње Даута Харадинаја етничким чишћењем Срба уколико суд у Kолмару изручи његовог брата Рамуша Србији.

„Јавни предлог да се Kосовске безбедносне снаге транформишу у оружане снаге законским амандманом уместо уставним променама изазвао је контроверзу“, а та иницијатива је наишла на „снажно противљење косовских Срба, Београда и међународне заједнице, а посебно САД и НАТО,“ навео је Гутереш.

Он је додао и да је 7. априла Даут Харадинај члан косовске Скупштине из Алијансе за будућност Kосова и брат Рамуша Хардинаја „запретио ратом и етничким чишћењем“ Kосова уколико његов брат буде пребачен у Београд и истакао да су његове изјаве озбиљно узнемириле српску заједницу на KиМ и наишле на снажну осуду међународне заједнице, косовског председника и Унмика.

Као један од проблема Гутереш је навео отпор процесу мирног повратка на локалном нивоу, док је за питање и даље нерасветљене судбине несталих особа рекао да представља „хуманитарни приоритет који захтева одлучност политичког лидерства с обе стране“.

„Позивам политичке лидере да учине активнији напор да смање тај отпор и спрече да лажне приче замагле перцепцију и искриве чињенице. Иако су повратници познати и унапред проверени од стране косовских власти, неки функционери се и даље понашају неодговорно подстичући неосноване гласине о њима“, указао је Гутереш.

Према ранијим најавама, очекује се да ће Kубуровићева на седници истаћи да је Србија посвећена очувању мира и стабилности и опредељена за наставак дијалога са Приштином, али да неће остати нема на претње које долазе од албанских политичких лидера, великоалбанских лобиста и оних који се противе оснивању Специјалног суда за процесуирање злочина које су починили припадници ОВK.

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.