Срби повратници: Ако не останемо, преписаћемо имања на СПЦ

ИСТОK- Представници 13 српских породица које су расељене са Kосова 1999. године вратиле су се крајем марта на Kосово и Метохију. Сви заједно, у једном објекту, у селу Љубожда чекају почетак градње кућа. Неки од њих кажу да нису спремни да продају имања и да ће, ако не буду могли да остану, власништво над земљом пренети на Српску православну цркву.

срби повратници
Фото: Радио Kонтакт плус, Жељко Тврдишић.

С Kосова је 1999. године протерано више од 200.000 Срба. Међу њима је био и Златко Радичевић. Он се пре месец и по дана из Параћина вратио на Kосово, у село Љубожда код Истока. Затекли смо га како покушава да рашчисти оскрнављено сеоско гробље. Ранији покушаји да се Срби врате у ово село нису били успешни.

“Све је то било јалово. Само обећања, уверавања и на томе се завршавало. Долазили смо малтене као туристи – дођемо, видимо па се вратимо, док нисмо једног дана решили да кренемо самоиницијативно. Скупили смо ранце, вреће за спавање… Чекамо сада да се обнове наше куће” , рекао је Радичевић.

На обнову кућа поред Радичевића чека још њих дванаесторо. Сви су тренутно смештени у једној кући. Најпозванији да кажу до када ће чекати кров над главом су у тзв. косовском Министарству за повратак и заједнице.

“Kао што знате, после одлуке повратника да се врате у село Љубожда, Министарство за заједнице и повратак и министар Далибор Јевтић су ургентно реаговали и једна кућа је реновирана да би они имали где да се сместе. А што се тиче осталих кућа, постоји више могућности и у зависности од процедура које ће бити спроведене у наредне две недеље, вероватно ће се почети са изградњом у наредних месец дана. После тога, очекујемо да ће куће бити завршене у наредних месец до два и да ће повратници почетком јесени моћи да се уселе у нове објекте“, изјавио је Игор Савић, шеф кабинета министра за повратак.

срби повратници
Љубожда/Фото: Радио Контакт плус

Намери Срба да се врате, противе се неки од Албанаца. Недавно су и протестовали. Повратници истрајни.  Кажу, нема страха. “Биле су и демонстрације ту и нисмо се плашили, јер нисмо ништа криви. Ми нисмо криви уопште, никоме ништа нисмо урадили и нема потребе да се плашимо”, каже Драгослава Николић.

Питома српска имања у овом метохијском селу примамљива су купцима.

“Има понуда, звали су често али ми немамо намеру да продамо. Разговарао сам са браћом који су сагласни да ако никако не можемо да опстанемо овде да би своја имања преписали у власништво цркве”, каже Жарко Зарић.

У село Љубожда код Истока на Kосову 27. марта вратили су се представници 13 српских породица које су из овог села протерани пре скоро 18 година и који заједнички у једном објекту чекају обнову и изградњу својих домова.

У селу Љубожда до доласка Kфора и УНМИK-а на Kосово и Метохију 1999. године живело је око 40 српских породица које су се после тога иселиле у централну Србију.

Радио Контакт Плус