После гледања овог снимка пожелећете да више НИКАДА не употребите пластичне кесе (УЗНЕМИРУЈУЋ ВИДЕО)

Многи гледаоци четврте епизоде Би-Би-Си-јевог документарног програма „Плава планета“ заклели су се да више никада неће користити пластичне кесе, пошто су видели потресне сцене.

пластичне кесе
Фото: Би-Би-Си, Youtube

У епизоди је приказана женка црног делфина чије је младунче преминуло. Мајка је своју мртву бебу данима носила са собом и одбијала је да је пусти.

Водитељ Дејвид Атенбороу упозорио је на последице загађивања океана и рекао да се младунче црног делфина највероватније отровало преко контаминираног мајчиног млека.

– Данас у водама Атлантика они морају да деле океан са пластиком. Ова мајка држи своје новорођенче – оно је мртво. Црни делфини имају велике мозгове и свакако осећају емоције. С обзиром на понашање одраслих јединки, губитак бебе је утицао на целу породицу – рекао је он.

Атенбороу је рекао да ће, ако се не смањи загађивање океана индустрисјким и пластичним отпадом, морска бића бити трована и наредних векова.

– Животиње које живе у великом плаветнилу су од нас удаљенија него друга бића, али нису довољно далеко да избегну последице онога што ми радимо њиховом свету – рекао је водитељ.

Многи гледаоци су после емисије на друштвеним мрежама написали како неће више никада користити и бацати пластичне кесе и друге производе.

Посмртни ритуал делфина

пластичне кесе
Потресно: Женка делфина носи своје мртво младунче далеко од обале. Посмртни ритуал ретко ухваћен оком камере/Фото: ЦЕН

Потресне фотографије делфина који износи мртво младунче из мора снимио је пре неколико година и туриста у кинеској регији Гуангжи Жуанг, подручју познатом по излетима за туристе који долазе да гледају делфине.

Овакав ритуал сисара ретко може да се види, а још је ређе да га неко забележи камером. Одрасли делфин је више пута подигао мртво младунче на површину воде, као да му помаже да дише. Такође је носио младунче далеко од обале, што дубље у воду. На снимку се види велика посекотина на стомаку младунчета и постоји могућност да је страдало од пропелера брода. Иронично, то је можда био један од многих чамаца који возе туристе на једнодневне излете.

Истраживачи су посматрали како делфини носе или гурају своје мртве потомке и младунчад која умиру веома рано. Делфини показују узнемиреност и знају да остану с мртвим младунчетом по неколико дана.

Слични ритуали у животињском царству такође су праћени код китова, слонова, шимпанзи и горила пише Дејли Мејл. Иако стручњаци нерадо приписују људске емоције животињама, делфини својим понашањем показују да су у најмању руку свесни своје смртности.

Истраживач Ђоан Гонзалво, из „Tethys Research“ института, приметио је сличну сцену 2006. године, када је мајка носила своје мртво младунче на леђима. Он је рекао да се чинило да мајка не може да прихвати смрт младунчета.

пластичне кесе
Мајка подиже мртво младунче у ваздух као да покушава да му помогне да дише. Однела га је далеко од обале највероватније зато што га је у близини обале усмртио пропелер рибарског брода/Фото: ЦЕН

Годину дана касније, сведочио је како група делфина покушава да помогне младунчету које умире – подижући га на површину и пливајући око маленог болесника на чудан начин.

„Моја је претпоставка је да су болесној животињи правили друштво и давали  јој подршку… У овом случају су већ претпостављали да смрт долази – и они су били спремни“, рекао је Гонзалво.

пластичне кесе
Туристи у кинеској регији Гуангжи Жуанг посматрају дирљиву сцену у којој мајка делфина плива ка дубоким водама са својим мртвим младунчетом/Фото: ЦЕН

Би-Би-Си/Дејли Мејл/Хронограф