Булевар хероја са Кошара: Једно од најсабласнијих места Новог Београда, тамо не постоји ниједна зграда

Булевар хероја са Кошара је најновији и један од главних булевара на Новом Београду.

булевар хероја са кошара
Фото: Матеја Бељан

Нико у Београду не може да се подичи да живи у улици која носи име хероја са Кошара. А читав булевар понео је име српских ратника који су 1999. године гинули у једној од најжешћих борби на Косову! Око два километра саобраћајнице, која има по три возне траке за сваки смер, повезује Мост на Ади и Тошин бунар. И за ову магистралу се никако не може рећи да је аветињска, јер је бука аутомобила и камиона неподносива.

булевар хероја са кошара
Фото: Матеја Бељан

За свега неколико минута возачи преваљују пут између два дела Новог Београда – обале Саве и бежанијске узбрдице.

булевар хероја са кошара
Фото: Матеја Бељан

Али ово је дефинитивно једно од најсабласнијих места на Новом Београду, у које пешаци не залазе, осим ако баш не морају.

булевар хероја с кошара
Улица омладинских бригада: Пешаци прелазе преко Булевара хероја са Кошара / Фото: Матеја Бељан

Не постоји ниједна стамбена зграда која има излаз на овај булевар, а уз тротоаре су градилишта и металне ограде. Једина места за предах су две бензинске пумпе и ауто-перионице.

Ауто перионице / Фото: М. Бељан

На њега се ослања и ограда депоа ГСП-а иза које се виде напуштени трамваји, а са друге стране је пруга која се реконструише.

Поглед на депо ГСП / Фото:

И тако је Булевар хероја са Кошара заправо остао у сендвичу између железнице и неке старе индустријске зоне Новог Београда која се тек трансформише у модерне блокове.

Део овог булевара чак се налази и изнад земље, на стубовима, па је због тога то мини градски ауто-пут који од почетка до краја има само три семафора.

На овом булевару можда ћете највише видети Кинеза. То су радници који раде на изградњи пруге.

Блато, смеће, шут

Кинески натписи на градилишту пруге / Фото: Матеја Бељан

Овај саобраћајни бајпас можда јесте добар правац за оне који возе бицикле и ролере, али свакако није атрактивно место за рекреацију. Посебно не за шетњу и џогирање.

Оборени стубови, блато, смеће, разбацане пластичне пречке на раскрсници, знак су да је боље да скренете у неки мирнији део града.

Цветају градилишта

Свуда около гради се пуном паром, само што су главни прилази овим будућим насељима и пословним зонама углавном из улица које се са Булеваром секу. На пример из Омладинских бригада улази се у модеран комплекс у ком се подиже и импозантан солитер.

Можда станари овог елитног насеља и имају поглед на Булевар хероја са Кошара, али се сви воде као да живе у Омладинских бригада и од тротоара их дели ограда иза које чека обезбеђење.

На углу са Омладинских бригада гради се облакодер / Фото: Матеја Бељан

Покушали смо да завиримо унутар блока, али „секјурити“ је рекао да сликање није дозвољено, бар не у комерцијалне сврхе. Схватио сам да је то свет у малом, са својим уличицама, тргићима и кафићима, а да је Булевар хероја са Кошара само излазна тачка за аутомобиле.

Осим овог великог градилишта, ограде, раднике и кранове можете видети и на другим местима дуж Булевара. Негде, пак, земљиште још чека инвеститоре, али потребно је порушити и неке старе, запуштене грађевине.

Трамвајска станица

булевар хероја са кошара
Спремне шине за Мост на Ади / Фото: М. Бељан

За сада кроз овај булевар не пролази ниједна аутобуска линија, али на једном малом делу, од Ђорђа Станојевића ка Мосту на Ади гради се трамвајска пруга. Трамваји ће из Булевара Милутина Миланковића скретати ка Мосту на Ади. Испод надвожњака, поред саме железничке станице Нови Београд, налази се будућа трамвајска станица.

ВИДЕО: Због чега су они постали хероји?

Матеја Бељан, Телеграф