Отворена изложба „Српска африкијада 1916-1919.“

У понедељак, 5. јуна, у препуној Малој галерији Дома Војске Србије, у организацији Министарства одбране Републике Србије, Медија центра „Одбрана“ и Издавачке куће „Клио“ , уприличена је свечаност отварања изложбе „Српска африкијада 1916-1919.“ 

српска африкијада
Отварање изложбе Српска африкијада 1916-1919/Фото: Д. Стефановић

На свечаности су говорили: Петар Бошковић, капетан бојног брода и начелник Управе за односе с јавношћу Министарства одбране Републике Србије; историчар Милош Ковић, председник Управног одбора Историјског музеја Србије; и директор и главни уредник Издавачке куће „Клио“ Зоран Хамовић.

Замишљена као културна манифестација у оквиру обележавања стогодишњице Првог светског рата, изложба „Српска африкијада“ је истовремено и јединствена прилика да се домаћа јавност упозна са животом српске војске и цивила у Северној Африци.

српска африкијада
Плакат изложбе

Аутори изложбе композитор Зоран Симјановић, Дуња Душанић, Маријана Дујовић и Данило Шаренац осмислили су је као мултимедијални пројекат, за шта, нажалост, није било услова, али су зато експонатима, материјалима и техничком подршком, добијеним од Историјског музеја Србије, Музеја позоришне уметности Србије и Народне библиотеке Србије, посетиоцима изложбе омогућили да се кроз приватне записе (дневнике, писма, дописнице), личне предмете,  личне и породичне успомене, фотографије  и сећања, приближе интимном доживљају сопствених судбина самих учесника  српске афричке Одисеје.

На тај начин, сусрет српских избеглица с Африком није приказан само кроз сувопарне чињенице, штуре податке или стереотипе о егзилу и страдању, него и кроз сведочења савременика – познатих и мање познатих личности „африкијаде“.

Према речима Милоша Ковића, „познавање енглеске, француске или руске историје је корисно, али ми, Срби, тек спознајом своје националне историје кроз ову и њој сличне изложбе, кроз упознавање са судбинама људи који су добровољно пострадали за своју земљу и народ, добијамо шансу да постанемо достојни потомци овако славних предака“. Можда је коначно дошло време да модерни Срби, лажне идоле из света филма, спорта и естраде, замене правим херојима, онима из своје, не тако давне прошлости, захваљујући којима Србија и српски народ и данас постоје.

Изложба ће бити отворена до 17. јуна 2017. године, а током њеног трајања биће одржано и представљање репринт издања књиге „Српска африкијада 1916 – 1919“ , први пут објављене 1922. године.

српска африкијада
Српска африкијада, Н. Гиздавић, Београд, 1922/Фото: Купиндо

Хронограф