Полиција исели из стана СТО НАСИЛНИКА ДНЕВНО

Закон о спречавању насиља у породици даје резултате већ после два месеца примене, кажу у Аутономном женском центру. За два ме­се­ца из­ре­че­но је око 5.000 хит­них ме­ра за­шти­те од на­си­ља у по­ро­ди­ци, што у ста­ти­стич­ком пре­во­ду зна­чи да се днев­но из­рек­не око сто ме­ра за хит­но уда­ље­ње на­сил­ни­ка из ста­на, од­но­сно за­бра­на при­ла­ска жр­тви на­си­ља.

сто насилника дневно
Фото: Пиксабеј

Ва­ња Ма­ца­но­вић, адво­кат Ауто­ном­ног жен­ског цен­тра, у раз­го­во­ру за наш лист за­кљу­чу­је за­то да су охра­бру­ју­ћи ефек­ти до­са­да­шње при­ме­не За­ко­на о спре­ча­ва­њу на­си­ља у по­ро­ди­ци.

„Ако се у Аустрији, која има исти број становника као и ми, изрекне исти број хитних мера заштите од насиља у породици као и у Србији, то значи да се закон примењује. Статистика сведочи да су у јуну биле изречене 1174 продужене мере заштите од насиља у породици, а у наредном месецу – 1292 продужене мере заштите“, истиче наша саговорница из ове организације која женама пружа бесплатну правну помоћ.

Одлука о удаљењу насилника више не зависи од субјективне процене полицајца.

Вања Мацановић додаје да је важно објаснити да у случају насиља у породици полиција изриче хитну меру заштите у трајању од 48 часова – насилник се удаљава из стана на два дана, односно добија забрану приласка жртви насиља на 48 сати. Полиција потом обавештава тужилаштво и подноси сву пратећу документацију о конкретном случају, а тужилаштво има рок од 24 часа да процени да ли ће продужење те хитне мере заштите жртве од насилника затражити од суда. По закону, суд такође има рок од 24 часа да одлучи да ли ће ту меру заштите да продужи за тридесет дана.

„Ако насилник прекрши хитну меру заштите и приђе жртви, полиција то пријављује прекршајном суду, који у том случају може да изрекне казну затвора до 60 дана. Према подацима АЖЦ-а, за првих месец дана примене Закона о спречавању насиља у породици око 200 насилника прекршило је ову меру и одмах послато у затвор“, каже адвокат Вања Мацановић, истичући да одлука о удаљењу насилника из стана више не зависи од субјективне процене полицајца. Сваки полицајац сада има листу ризика на основу које доноси процену о угрожености жртве – ако је само један од ризика присутан, полицајац је дужан да привремено удаљи насилника из стана.

„Списак је подужи. Рецимо, ако полицајац установи , ако насилник има оружје, прети (само)убиством, ако дође до података да је насилник већ починио насиље или је спреман да га понови, ако установи да је насилник ментално болестан или узима психоактивне супстанце… Такође, ако са бившом супругом постоји сукоб око старатељства над дететом или је насилнику и раније била изречена хитна мера заштите од насиља и полицајац процени да жртва има осећај страха од насилника, он има право да насилника удаљи из стана“, закључује Вања Мацановић.

Наша Саговорница за крај подсећа да ће судије и тужиоци који не поступају по слову Закона о спречавању насиља у породици бити подвргнути дисциплинском поступку.

ДОШЛА НА ПРЕГЛЕД СА БЕБОМ: Претукао бившу супругу у ходнику болнице

Д. И. тешко повредио ј. д. (35), која је са бебом од свега 10 дана дошла на преглед у здравствену установу у Прокупљу. Обезбеђење је успело да обузда нападача, који је затим побегао

сто насилника дневно
Болница у Прокупљу

Тридесетпетогодишњу Ј. Д. из Прокупља, која је са бебом од свега десет дана дошла на преглед у прокупачку болницу, брутално је претукао бивши супруг Д. И. наочиглед пацијената и медицинског особља. Обезбеђење је срећом брзо реаговало и обуздало помахниталог мушкарца, који је након напада побегао у непознатом правцу. За њим је расписана потрага, али до закључења овог броја није пронађен.

Према речима др Марије Стошић, портпарола прокупачке болнице, инцидент се догодио у четвртак око 12.45.

– Жена је довела бебу на контролу када се појавио бивши муж који је брутално претукао наневши јој тешке повреде по глави и телу – каже Марија Стошић. – Све се догађало у ходнику, а несрећној жени су помоћ указали доктори из болнице. Убрзо по инциденту појавио се и њен садашњи партнер, отац новорођенчета.

Иначе, током читавог инцидента беба је срећом остала неповређена и налазила се у носиљци покрај мајке. Жена ће бити задржана у прокупачкој болници, а полиција ће, како сазнајемо, Д. И. теретити за насиље у породици.

СА ЖРТВОМ БИО И СИН

Иако је несрећна жена на преглед новорођенчета дошла у друштву најстаријег детета, сина којег има са бившим супругом, не зна се где се момак налазио у тренутку када је бивши супруг Д. Ј. насрнуо на Ј. Д.

Извор: Политика/Новости

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.