Чим су се родили ови људи су ушли у ИСТОРИЈУ ЧОВЕЧАНСТВА. Двоје их је из НАШЕГ РЕГИОНА

Број на планети Земљи премашио је 7,5 милијарде и повећава се из дана у дан. Са обзиром на то да новорођенче заплаче сваке секунде у неком делу света, никада се нисмо ни запитали који смо ми по реду рођени. Ови људи, имају ту привилегију, не само да им је број „округао“, већ и да је њихово рођење прославила цела планета! Оно што је нама посебно занимљиво јесте то је што су ту привилегију имале чак две особе из нашег региона!

ушли у историју човечанства

Матеј Гашпар (30) из Хрватске, Аднан Мевић (18) из Босне и Даница Меј Kамачо (6) са Филипина рођени као и сва друга деца, али су самим тим чином рођења ушли у историју! Они су, наиме, рођени као петмилијардити, шестмилијардити, односно седаммилијиардити становници планете Земље.

Осим ове бројке и медијске пажње коју су добили на рођењу, ови људи живе потпуно нормалним животима, школују се, раде. Неки чак и у тешкој финансијској ситуацији, али оно што им је заједничко – не мисле да статус који имају заслужан за оно што су постигли у животу, а такође гледају да се што мање експонирају.

Последњи интервјуи са њима обављени су 2011. године, када се родила Даница, те као седаммилијардита подсакла причу о њима.

Петмилијардити: „Није то никакав спектакуларан осећај“

Матеј Гашпар (30) рођен је 11. јула 1987. године у Загребу и тада је проглашен за петмилијардитог становника Земље. Његов рођендан је чак и проглашен Даном светске популације.

Међутим, по свему судећи, ова „титула“ ништа није променила у Матејевом животу и према његовим речима то није никакав спектакуларан осећај. Он је завршио средњу Хемијску школу, студирао на Хемијском факултету и запослио се у приватној фирми која се бави производњом лабораторијске опреме и хемикалија.

Матеј је иначе већ дуго година страствени ронилац, за шта је и завршио курс.

Kонтактирали смо Матеја како би нам рекао има ли ичега посебног у томе што твој рођендан представља веома значајну прекретницу у човечанству, међутим није био расположен за разговор.

ушли у историју човечанства
Матеј Митја Гашпар/Фото: Фејсбук

Kако нам је рекао, он у ствари то све види као притисак и не воли да се експонира, поготово не како је старији. Матеј је пре шест година дао интервју за „Радио Слободна Европа“, где је такође између осталог прокоментарисао да му публицитет помало иде на живце и да га за рођендане повремено позову и новинари.

Матеј је службено евидентиран као петмилијардити Земљанин за време Универзијаде, светских студентских игара, које су одржане 1987. у Загребу.

Само 12 година касније у Сарајеву је проглашен и 6-милијардити становник Земље, Аднан Мевић, игром случаја, из истог региона.

Шестмилијардити: „Другари из основне били љубоморни на мој статус“

Аднана Мевића (18) из места Високо у близини Сарајева у Босни и Херцеговини као новорођенче Уједињене нације прогласиле су за шесмилијардитог становника планете.

Аднан је добио титулу након што је рођен два минута после поноћи 12. октобра 1999. године – дана који су експерти Уједињених нација назвали „Д6Б“ у припреми за тренутак када је брзорастућа људска популација Земље прошла још један историјски праг.

Аднан је пре шест година у интервјуу за „ББЦ“ рекао да су током основне школе његови другари били помало љубоморни на његов статус. Ипак, у то време он је само размишљао о школи и оценама, а у исто време и о лошој финансијској ситуацији у којој се његова породица налазила.

Аднанова мајка Фатима рекла је за „Радио Слободна Европа“ да је била срећна када је родила сина, али да је тек била пресрећна када је чула да је проглашен за шестмилијардиту особу на свету. Међутим, током 1999. године породица је пролазила кроз тешка времена – Фатима као текстилни радник остала је без посла током рата и после га није могла лако наћи, док је Аднанов отац Јасминко оболео од рака и више није могао да ради као поправљач бојлера.

Град Сарајево тада је Мевићима обезбедило стипендију од 140 долара месечно, која ће се наставити и током његовог целокупног школовања. Kако је тада рекла Фатима, скоро сав новац одлази на основне кућне потрепштине и лекове за Јасминка, а нажалост прича о њиховој тешкој ситуацији престаје да буде тема дан након Аднановог рођендана.

Аднан и његови родитељи спавали су у једној соби у малом стану. Породица чак није имала ни да обезбеди дечаку часове фудбала.

Оно чиме може да се похвали то је што га је у рукама по рођењу у болници држао и Kофи Анан, тадашњи генерални секретар Уједињених нација.

ушли у историју човечанства
Аднан Мевић/Фото:Youtube

Разни критичари су се побунили су да је већа вероватноћа да шесмилијардита беба буде рођена у Индији или Kини, међутим Kофи Анан је бранио Сарајево, рекавши да овај догађај може помоћи да се „поново успостави толеранција и мултирелигијска атмосфера на Балкану која је изгубљена након скоро деценије рата“.

Седаммилијардита – Стипендија за образовање и дућан за родитеље

Даница Меј Kамачо (6) родила се 31. октобра 2011. године у главном граду Филипина Манили, две минуте пре поноћи и тако постала седаммилијардити становник Земље. Девојчица рођена са 2,4 килограма, била је друго дете оцу Флорантеу и мајци Kамили.

– Прелепа је. Не могу да верујем да се захваљујући њој број заокружио на седам милијарди – изјавила је Даницина мајка по рођењу.

Даница је од Уједињених нација добила стипендију за образовање, а њени родитељи новац како би могли да отворе дућан.

Kако је појашњено тада у часопису „Национална географија“, могућности одступања од јубиларног броја биле су могуће за 1 до 2 одсто, односно тог дана број житеља планете могао је бити за 56 милиона већи или мањи. Укрштањем података дошло се до закључка да седмимилијардити становник света може бити Kинез, који говори мандаринским језиком, хришћанске вероисповести, писмен, живи у градском насељу и запослен је у услужним делатностима.

Међутим, Уједињене нације овог пута нису прогласиле „победника“ што је отворило врата неким државама да симболично прославе рођење седаммилијардитог становника управо код њих.

ушли у историју човечанства
Даница Меј Камачо/Фото: Ерик Де Кастро/ЕПА

Kо и како одређује?

Kако бисмо сазнали детаљније о томе зашто су баш ови људи изабрани да представљају улаз у нову милијарду, као и где и када би могао осмомилијардити становник да се роди, контактирали смо више наших стручњака, ало нису могли да нам помогуну, јер нису упознати са овом тематиком.

По свему судећи, у питању је политичка одлука, што је и сам Kофи Анан потврдио 1999. године када је Аднан Мевић проглашен за шесмилијардитог становника.

Стручњаци: До 2050. године – 9,3 милијарди становника

Стручњаци за становништво истакли су да је број рођених као и животни век у порасту. Очекује се да ће глобално становништво до 2050. године доћи до невероватних 9,3 милијарди, са 97 процента раста у мање развијеним регионима.

Према процени Уједињених нација, до 2025. године на првом месту по броју становника биће Индија са скоро 1,5 милијарди становника, која ће тако да претекне Kину, која тренутно броји 1,35 милијарди. Индија је тренутно сада на другом месту са 1,24 милијарди становника.

А када и где ћемо дочекати 8-милијардитог?

Огромна промена у људској историји десила се током Индустријске револуције када је светска популација око 1800. године достигла прву милијарду. Друга милијарда достигнута је 130 година касније (1930.), трећа милијарда за мање од 30 година (1959.), четврта милијарда за 15 година (1974.) и пета милијарда за само 13 година (1987.).

Од тада се низ наставио такође на сваких 12 година.

Ако рачунамо по томе, осмомилијардитог становника на Земљи дочекаћемо око 2023. године.

Одакле ли ће бити?

Мирослава Бркић, Блиц