Путин наставља да намеће РПЦ дијалог с Ватиканом

Русија цени конструктивни дијалог с Ватиканом, заснован на поверењу, и радује се наставку дијалога Руске православне цркве и Ватикана, изјавио је председник Русије Владимир Путин на састанку с државним секретаром Ватикана Пјетром Паролином.

дијалог с Ватиканом

„Ценимо конструктивни дијалог заснован на поверењу који су успоставиле Света столица и Русија. Доследно се реализују договори који су постигнути током мојих контаката с папом Франциском и веома нам је драго што се наставља дијалог цркава“, рекао је Путин.

Путин је додао да му је познато да је кардинал Паролино разговарао с патријархом московским и целе Русије Кирилом и да поздравља тај дијалог.

„Свељудске хуманитарне вредности које штите Света столица и Руска православна црква леже у основи двеју цркава и у основи односа Русије као државе и Ватикана“, додао је Путин.

Кардинал Паролино је истакао да односи Русије и Руске православне цркве с Ватиканом проживљавају веома важан тренутак и да је Света столица задовољна грађењем тих односа.

Епископ Лонгин (Жар) први који на литургији не помиње патријарха Кирила

Подсетимо, Патријарх московски и целе Русије Кирил и папа римски Франциско састали су се на Куби, 12. фебруара 2016. године. Историјски састанак се одвијао у просторији на Међународном аеродрому Хосе Марти у којој су биле истакнуте заставе Ватикана и знамење поглавара Руске православне цркве. Састанак се одвијао иза затворених врата и трајао два сата.Ово је био први сусрет поглавара „две“ цркве од раскола 1054.године.

Шта у римокатоличком пророчанству пише о Русији

Папа Франциско I је кренуо у ходочашће на место фатимског чуда „са мислима о Русији“.

„Верујем у Русију. На ово ходочашће сам кренуо са мишљу о Русији. Не само зато што ваша земља заузима посебно место у фатимским пророчанствима Девице Марије“, рекао је папа.

Поглавар Римокатоличке цркве је изјавио да „придаје велики значај“ сарадњи са Руском православном црквом. Франциско је захвалио РПЦ на напорима у том правцу.

Римски папа је допутовао у Португалију на стогодишњицу јављања Девице Марије у селу Фатими. Управо тамо, 13. маја 1971. године, према предању, десило се прво од три јављања Девице Марије (како сматрају римокатолици) тројици пастира.

„Дама“, како су је називала деца, предала је слушаоцима неколико пророчанстава које је Ватикан признао као чудо.

У пророчанству се помиње и Русија:

„Ако људи не престану да вређају Господа, проћи ће мало времена и за време Пија 11 ће почети други рат, ужасан. Када видите како у ноћи засија непозната светлост, знајте да је то знак Господа… Како би се то спречило доћи ћу да тражим посвећеност Русије мом непорочном срцу и причест за искупљење у првој суботи. Ако моја захтев буде услишен, Русија ће се покајати. Ако не, она ће раширити свој грех по читавом свету, изазивајући рат и уништење цркве.“

Спутник/Хронограф

 

2 Коментари

  1. То није екуменизам, нема заједничких молитава и саслуживања литургије. То су природни људски разговори ради напретка наших заједничких људских, човекољубивих и позитивних вредности и ради мира у свету, и то Свети оци и канони (црквена правила) никада нису забрањивали. Забрањено је само молитвено и литургијско општење са неправославнима, тј. зајдничке молитве.

    Владимир Јанковић Влада (Vlada J.)
    Православна србска заједница – братство и сестринство

    • Брате Владимире са јеретицима разговара о о напретку нема. Зна се који је циљ Ватикан, а то сигурно није напредак наших заједничких људских, човекољубљивих и позитивних вредности. Разговарати са папом о миру у свету је исто као и разговарати са Хитлером 1941г, мада више је било изгледа договорити се са Хитлером, него са Ватиканом. Ватикан и Јевреји стоје иза сваког рата и геноцида у последњих 500 година . Ватикан још увек није осудио геноцид над Србима у НДХ, нити је осудио геноцид над Русима у другом светском рату у којем је страдало 26,5 милиона Руса.
      Праштајмо, али никад не заборавимо, ко су нам непријатељи и шта су нам учинили и шта нам још увек чине.

Comments are closed.