Како је Тесла убедио публику да управља бродом помоћу свога гласа

На електричној изложби у Медисон Сквер Гардену 1898. године, Тесла је преварио велики број посматрача у публици. Он им је, наиме, приказао свој модел радио-контролисаног брода, убедивши присутне да, заправо, они могу управљати њиме гласним узвикивањем команди.

никола тесла

Никола Тесла је рођен 10. јула 1856. године и постао један од највећих проналазача на свету. Током своје каријере, он је открио и усавршио асинхроне моторе, укротио снагу наизменичне струје, па чак и експериментисао с бежичним преносом енергије. Имао је идеју бежичног осветљења и дистрибуције електричне енергије, па је на ту тему вршио експерименте у Њујорку и Колорадо Спрингсу. Он је разумео могућности бежичне комуникације, вршио прва рендгенска снимања, а 1898. године је направио и брод на радио-даљинско управљање.

Тесла је измислио, предвидео или допринео развоју на стотине технологија савременог света. Неке од њих су даљински управљач, паметни телефони, рачунари и роботика.

На Електричној изложби 1898. године, одржаној у тек завршеном Медисон Сквер Гардену, Тесла је демонстрирао нешто што је у том тренутку било незамисливо. На изложби је владало узбуђење и сви су очекивали неко изненађење од Тесле, али нико није могао ни да замисли да ће „луди научник“ представити брод на радио-даљинско управљање. Тесла је објаснио да је „брод опремљен позајмљеним умом“.

Публика која је присуствовала изложби није могла да пронађе рационално објашњење за то како се брод кретао. Мислили су да је у питању магија или телекинеза, па чак и да њиме управља дресирани мајмун, сакривен унутра, у броду.

Сам Тесла је изјавио: „Када је први пут приказан, изазвао је велику сензацију, какву није произвео ниједан мој изум, до тада. Већина присутних у публици није знала како да реагује. У ствари, публика је била толико запрепашћена овим изумом, да није знала да ли да се смеје или да бежи“.

Када је Тесла видео реакцију присутних, одлучио је да их превари. Навео их је да поверују да могу да управљају бродом узвикивањем команди, а затим и да постављају питања броду.  Као одговор на питање који је кубни корен од 64, светла на броду би блеснула четири пута. Док је гомила мислила да Тесла контролише брод снагом својих мисли, он је слао сигнале механизму, помоћу мале кутије с контролним полугама са стране.

Тесла
Други банкет-скуп Института радио инжињера, 23. април 1915. Тесла стоји у средини.

Његов изум, регистрован као патент под бројем 613.809 (1898), узео је форму брода с радио-даљинским управљачем, тешко, полегнуто челично пловило, дужине око 1,22 метра. Овај метод није био ограничен само на бродове, него је укључивао било коју врсту возила и механизама.

Теслин проналазак брода с радио-даљинским управљачем из 1898. године, представља рођење роботике. Његов изум је био далеко испред свог времена. Публика која га је посматрала на изложби, није могла ни да замисли могућности његове практичне примене.

Хронограф