СРБИН НАПРАВИО МОБИЛНИ ТЕЛЕФОН: Прави их у Kини, а звоне у Aфрици

0

Београђанин Јован Ковачевић (32) са великим успехом покренуо производњу jeфтиних мобилних телефона на далеком истоку. Јованов „суперфон“ се производи у Шенжену, по цени од 20 долара.

јован ковачевић
Јован са својим сарадницима/Фото: Новости

Потпуно је очекивано када Кинези дођу у Београд да би продавали своју робу. Не чуди ни податак да роба са Далеког истока преплављује тржиште целе планете. Али када Србин спакује кофере и покрене производњу у Кини, право је изненађење. Уз то, да стереотипа буде још мање, Београђанин Јован Ковачевић (32) свој бренд, који производи у Кини, продаје – у Африци!

Јованов „суперфон“, мобилни телефон који се производи на фабричким тракама индустријског града Шенжен, омиљени је производ житеља Анголе и Конга. А што се свега овога Јован досетио не чуди, јер се за бизнис школовао на Волстриту, али и зато што корене вуче из старе трговачке породице.

– Трговином се бавио и мој деда, а отац Момир био је први приватник у бившој Југославији, основао је своју фирму још 1979. године, када је то било незамисливо – прича Јован. – Тако је подржао и моје школовање, омогућио да искористим максимум из онога што у образовању данас може да се добије. Четврту годину менаџмента завршио сам у Њујорку, на Институту за менаџмент на Менхетну, дипломирао сам 2009. године, а затим магистрирао на Европском универзитету. Размишљао сам о бизнису који бих покренуо, ковао планове и коначно одлучио да отпутујем код пријатеља у Кину и тамо започнем посао.

Како Јован прича, најважније је било схватити како функционише пословање у Кини, да странац уз све легалне папире, знање и способности, не може, готово никада, сам да покрене бизнис, без удруживања са Кинезима.

– Начини на који влада те земље штити и подстиче сопствену индустрију су вишеструки и многобројни, али и поучни – каже наш саговорник. – Очигледно врло смишљено планирају да завладају светским тржиштем, иако имају непрегледно тржиште у сопственој домовини. Средња класа Кинеза може да пазари све што направе.

јован ковачевић
Фабрика у Шенжену/Фото: Новости

По Јовановим речима, после неколико година живота и рада у Кини уверио се у многобројне стимулације, олакшице, кредите, пречице, подстреке који ће олакшати пут сваком Кинезу да започне свој бизнис. Читави градови су подељени на рејоне по томе којом се индустријом баве.

– Тако сам се нашао у Шенжену, граду технике и технологије, јер је мој бренд мобилни телефон – сећа се Јован. – Тренутно 600 радника производи мој „суперфон“, а сваки апарат има купца у Африци.

Тако већ годинама Јован живи на релацији Србија – Кина – Ангола – Конго. И један је од ретких Срба који робу пласирају на финансијски нестабилном Црном континенту.

јован ковачевић
Јован Ковачевић/Фото: Ж. Кнежевић

– А све су то потпуно другачији светови и димензије – прича Јован. – Прелазак из кинеске потпуне уређености, безбедности, усредсређености на посао и изградње у афричку неуређеност, несигурност и опасну зону, где су већина „продавница“ – корпе са робом поред пута, изгледа као пад са друге планете.

„Суперфон“ личи на старије моделе „нокије“, а са продајном ценом од 20 долара, тренутно је најтраженији такав производ у Африци.

јован ковачевић

Кинези ретко користе кеш

Захваљујући послу Јован је последњих година имао прилику да обиђе и упозна Кину. Запањен је, како упркос огромном напретку, технолошком развоју у Кини, многи и код нас још имају предрасуде поистовећујући ову огромну земљу и њену мегаломанску индустрију са јефтином робом и продавцима у Блоку 70. Интересантно је, каже, да се кеш врло ретко користи, а да све трансакције иду преко апликације на телефону – „ви чет“. Чак и просјаци око врата носе „кју ар“ код, преко којег им пролазници удељују новац.

Контрасти

Кина је земља контраста – каже Јован. – Производи се и продаје јефтина али и роба врхунског квалитета. Са једне стране је раскош, са друге неразвијене области. Упадљив је осећај сигурности, да си потпуно заштићен, а што се посла тиче, корупција, преваре, утаје, такве ствари су незамисливе.

Б. Царановић, Новости

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.