Православље и Срби у Хрватској: Моле се заједно с Хрватима

У селу Јагодњак на путу између Осијека и Белог Манастира при крају градња новог храма Српске православне цркве посвећеног Светом Нектарију Егинском Чудотворцу.

православље и срби у хрватској
Свештеник Слободан Мајкић, парох јагодњачки/Фото: приватна архива

Јагодњак је, наизглед, обично село у Хрватској, где се сиромашни мештани, већински Срби, Хрвати и Мађари, баве пољопривредом, док је већину земљишта окупирао посрнули гигант „Агрокор”, са две велике фарме. Али, однедавно је ово село са 140 православних домова постало – село чуда. Не само зато што се на путу између Осијека и Белог Манастира приводе крају радови на новом храму, посвећеном Светом Нектарију Егинском Чудотворцу, већ зато што на молитве суботом долазе заједно и православни и католици и протестанти.

– Свети Нектарије доноси здравље, мир и повезује народе – каже за „Политику” протојереј ставрофор Слободан Мајкић, парох јагодњачки.

 Село и општина: Село Јагодњак је и седиште истоимене општине, смештено 25 километара северозападно од Осијека и 17 километара јужно од Белог Манастира. Према попису из 2011. године на подручју општине живело је 2.023 становника у 738 домаћинстава. Најбројнији су Срби (65,89 одсто), затим Хрвати, Мађари и Роми, док је удео осталих етничких група (Немци, Бошњаци, Македонци, Црногорци) симболичан. Према вероисповести, најбројнији су припадници Српске православне цркве (71,58 одсто). Други по бројности су католици. Удео осталих религија и атеиста је минималан.

Храм, који добија коначне обрисе, налази се у истој порти где и Црква Светог оца Николаја, подигнута 1725. године. У њој се чувају мошти Светог Нектарија Егинског, које је донео управо отац Мајкић, 19. септембра 2016. године.

У кивоту са моштима налазе се књига о исцељењима и схима старца Нектарија Виталиса из Егине, кога посећују људи из читавог света, јер слови за духовно чедо Светог Нектарија Егинског. Сваке суботе служи се молитва за здравље, акатист Светом Нектарију, на коју долазе сви којима је потребна помоћ и нада, без обзира на то којој вери да припадају.

Оцу Мајкићу старац Нектарије Виталис подарио је део своје свештеничке одежде (епитрахиљ) и напрсни крст, као и монашку схиму за будући храм Светог Нектарија Егинског. По благослову пароха јагодњачког, добротвори и приложници донели су понешто из разних српских светиња са Косова и Метохије, као и светиња грчких и руских, и сваког места где је Господ боравио у Светој земљи.

Због малог броја верника, ова црква не би могла да се изгради, па су у помоћ притекли добротвори из Републике Српске, Србије и дијаспоре. Тако је сама градња постала велико чудо. Мислио сам да ћемо изградити само зидове, али ће, чудом божјим и молитвама, храм бити покривен до прославе Светог Нектарија, 22. новембра – прича отац Мајкић.

Он је осам пута ишао на Егину, а већ после првог одласка, пошто је упознао старца Нектарија Виталиса, одлучио је да започне градњу храма.

– Све што се дешава са храмом је благослов старца који је прави светац, духовно сличан Нектарију. Чим сам се пре четири године вратио у Јагодњак, одлучио сам да изградим храм Нектарију Чудотворцу поред Цркве Светог оца Николаја, која се тада обнављала. Сви су ме у чуду гледали, али то се остварује. И срце ми је пуно кад народу читам молитву за оздрављење. Свети Нектарије Чудотворац познат је у читавом православном свету, јер исцељује од разних болести, како телесних, тако и душевних. Чудесна исцељења почела су да се дешавају након што је цркви у Јагодњаку мештанка из Белог Манастира даривала икону Светог Нектарија коју је донела из београдског манастира Раковица, где је сахрањен патријарх Павле. И у манастиру Раковица налази се део моштију Светог Нектарија – прича парох јагодњачки Слободан Мајкић, који се много раније почео молити за здравље болесних који су почели да долазе.

И чудо за чудом се низало.

– Знам жену која се излечила од карцинома молећи се Светом Нектарију Егинском. Ректор Богословије у пензији Душан Петровић оздравио је уз помоћ овог свеца далеке 1975. године, а пре две године ишао је са мном на поклоничко путовање Светом Нектарију на Егину. Испричао ми је да се, кад је први пут отишао тамо, више бавио својом болешћу него молитвом Нектарију, пошто је једва дисао од болова у лумбалном делу кичме. Од тада није осетио више бол – истиче свештеник и подсећа да је Петровић присуствовао побадању крста и освећењу земљишта и темеља новог храма.

И тада се догодило једно од чудеса, која медији ретко бележе и сматрају их неважним. Извођач радова на храму Хрват Драгутин Љубеја рекао је да се поноси што присуствује освећењу темеља.

– Потрудићемо се да будемо достојни своје улоге у грађењу светилишта Светог Нектарија и испуњени смо дојмом да смо и ми дио тог великог и светог Божјег послања, прије свега зато што смо увјерени да ће светилиште бити отворено свима људима којима је Еванђеље и Божја ријеч светиња – казао је Љубеја.

Исцељује ли Свети Нектарије Егински Чудотворац са Егине заиста само болести тела или чини још нешто: спаја своје комшије, на молитвама у суботу, чинећи њихову свакодневицу спокојнијом?

Александар Апостоловски, Политика

1 коментар

Comments are closed.