Разговор са старцем Пајсијем: МОЛИТВА ЗА БОЛЕСНЕ – Да ли се треба молити за здравље

– Старче, замолили су нас да вам кажемо да се помолите за једно болесно дете и питају да ли ће да оздрави. Шта да им кажемо?

старац пајсије
Старац Пајсије Светогорац

– Реците им – старац ће да се помоли. Христос воли децу и урадиће оно што је најбоље за њега. Ако види да ће то дете, када порасте, бити бољи човек, услишиће молитву. Али ако види да неће бити у добром душевном стању, зато што га воли – узеће га к себи. Тражи и даће ти се, каже се. Но да ли ће ми Бог то дати, без обзира што му припадам, нема сврхе ако покушам да избегнем смрт. Радујем се било да оздрави, било да умре онај за кога се молим.

Старче, да ли треба да се молимо за наше здравље?

– Боље је да тражимо од Бога да се отарасимо порока. Заправо, да тражимо прво Царство Божје. Ако га молимо да нас излечи, расипамо небеско власништво. Међутим, уколико не можемо да трпимо болове, тада молимо Бога да нас излечи и Он ће сходно да реагује.

Старче, да ли ће неко ко је болестан да се излечи захваљујући нашој молитви, зависи и од тога шта он сам тражи од Бога?

– Када болесник тражи од Бога оздрављење само за себе и не моли се да и други болесни оздраве, не поступа добро. Ти, сестро, пре него што си се замонашила, док си радила у болници, шта си радила када болесник није имао снаге да се моли?

Молила сам се ја, Старче.

– Добро, ти, али и болесник је требало да каже неку молитву.

Говорио је и он Света Богородице, Богородице спаси ме… Али, Старче, зар није и трпљење бола молитва?

преподобни пајсије

– Јесте тако! Ви, када вам неко тражи да се молите за њега, зато што ће дана тог и тог да уђе у болницу да се оперише, почните да се молите истог тренутка, не чекајте онај дан.

И за време богослужења, када свештеник каже у корист оних запоседнутих болестима, да саосећајно кажете „Господе помилуј“. Ако само пратите последње слогове молитве као у хору, да бисте изговорили „Господе помилуј“, ваш ум ће бити сконцентрисан само на оно „луј“, а јадни болесници очекују од вас мало помоћи. Они су ти који су у мукама. Ти, кога ништа не боли, помоли се за њих да оздраве. Кад већ не јаучеш у кревету, јаукни бар у молитви за болесне.

Уколико се здрави људи не моле за болесне, рећи ће им прекосутра Христос: „Били сте здрави, али нисте се молили за оне који су патили. Не познајем вас…“ (Мат. 25, 12)

Ако се не молимо за болесне, болест ће да се развија својим током. Међутим, ако се молимо, може и да промени пут.

Зато се увек молите за болесне.

Превела с грчког Бранкица Богдановић