Инцидент у Немачкој! Лидл УКЛОНИО КРСТОВЕ с фотографија цркава на производима

Немачки ланац трговина Лидл нашао се усред предизборне кампање, када је главни кандидат десно-популистичке Алтернативе за Немачку (АфД) Александер Гауланд оштро критиковао концерн, због тога што је са својих производа уклонио крстове, што за њега представља капитулацију пред исламизмом.

инцидент у немачкој лидл
Уклоњени крстови са оригиналне фотографије/Фото: Twitter

„Оно што су одговорни у Лидлу учинили, срамотна је капитулација и још један ужасни доказ лагане исламизације нашег друштва“, поручио је Гауланд у писменом саопштењу, пише „Индекс“.

Гауланд је потез Лидла, који је са фотографија цркава на острву Санторини, које су украшавале производе једне грчке прехрамбене компаније, уклонио крстове, назвао „изразом непоштовања грчке културе и хришћанства“, те позвао на бојкот Лидла.

„Кад наши трговински ланци уклањањем хришћанских симбола подстичу исламизацију Немачке, онда морамо озбиљно да размислимо о томе треба ли уопште конзумирати њихове производе“, поручио је Гауланд.

Он тврди како се ради о „фаталном сигналу“ када се, због „кукавичког опреза“ и „жеље за профитом по цену негирања властите културе“, уклањају хришћански симболи.

Пре Гауланда, на уклањање хришћанских симбола са Лидлових производа указао је и прашки кардинал Доминик Дука.

Власник Лидла најбогатији Немац

Пре неколико дана објављено је како је Дитер Шварц, власник Лидла, са 37 милијарди евра најбогатији Немац.

Према последњим испитивањима јавног мњења, АфД-у, који свој политички програм темељи на критици избегличке политике Ангеле Меркел, три седмице уочи парламентарних избора расте популарност, па би у Бундестаг могао да уђе као трећа политичка снага.

Лидл се извинио и признао грешку

После низа негативних реакција, којима се придружио и познати политичар ЦДУ-а Јенс Спахн, Лидл се извинио за ретуширање крста са фотографије. Лидл Аустрија је на својој страници на Фејсбуку објавио како „нема сумње да се догодила грешка“ и да „разумеју бес муштерија“.

Ипак, то некима није било довољно. Кардинал Дука је нагласио да извињење „не може испрати горки укус“ који је оставио Лидлов потез. Упозорио је да је уклањање крстова са фотографија „могући увод у уклањање стварних крстова у црквама“.

Отварање Лидлових продавница у Србији планирано је за 2018. годину.

Извор: sputniknews.com