НАЈАВА: Изложба „С нама је Бог! Да васкрне Русија“ у Руском дому

15. септембра 2017. године, са почетком у 18 часова, у Руском Дому у Београду биће отворена изложба „С нама је Бог! Да васкрсне Русија!“, посвећена херојима Белог покрета и њиховом оданом служењу Русији, у својој земљи и у иностранству.

најава изложба

Изложба коју је припремио Савез потомака Галипољаца, испричаће о судбинама оних Руса, који су се животним околностима нашли на пустом турском полуострву Галипољу, где су наставили да несебично служе Отаџбини, јуначки чувајући своје идеале и традиције.

Главну поставку чине јединствене фотографије из породичних архива руских Галипољаца.

Није случајно што се изложба отвара у престоници Србије, земљи која је у годинама прогона примила руску браћу и сестре. 1921. године у Краљевини Срба, Хрвата и Словенаца, уточиште је нашло око 40 хиљада руских избеглица, што је направило од Србије један од највећих центара руске емиграције. Руски народ је овде добио једнака права са грађанима Краљевине, а српски краљ Александар Карађорђевић је поставио задатак да се не само пружи уточиште, нахране и излече прогнаници, него и да се „сачува руска душа“.

Симболично је и што се отварање ове изложбе одржава унутар зидова Руског дома, који је подигао руски галипољац – познати војни инжењер и архитекта, пуковник Василиј Фјодорович Баумгартен. Руски дом у част императора Николаја II постао је духовни, културни центар и друштвено огњиште руског живота. У њему се налазила капела, мушка и женска Руско-српска гимназија, основна школа, јавна руска библиотека, Руски научни институт, отворено руско позориште, руска музичка заједница, друштво „Руски соко“ и музеј посвећен императору Николају II.

Отварању ће присуствовати Ксенија Баумгартен – унука архитекте, а такође се очекује присуство потомака руских Галипољаца из Русије, Велике Британије, Француске и Аустралије.

У музичком програму биће изведене старе руске песме, и химне.

Такође, на отварању ће бити приказан филм о заслужном прегаоцу белог покрета и руске емиграције, генералу Врангелу, који је сахрањен у Београду. Документарни филм „Јего благородије Барон Врангел“ снимљен је у уз учешће српских и руских историчара, у издању издавачке куће „Бернар“. Филм ће први пут бити приказан у сали Руског дома.

Изложба се одржава уз техничку подршку студија Руски цар из Београда.

Православие.ру