НАЈАВА: Изложба „С нама је Бог! Да васкрне Русија“ у Руском дому

0

15. септембра 2017. године, са почетком у 18 часова, у Руском Дому у Београду биће отворена изложба „С нама је Бог! Да васкрсне Русија!“, посвећена херојима Белог покрета и њиховом оданом служењу Русији, у својој земљи и у иностранству.

најава изложба

Изложба коју је припремио Савез потомака Галипољаца, испричаће о судбинама оних Руса, који су се животним околностима нашли на пустом турском полуострву Галипољу, где су наставили да несебично служе Отаџбини, јуначки чувајући своје идеале и традиције.

Главну поставку чине јединствене фотографије из породичних архива руских Галипољаца.

Није случајно што се изложба отвара у престоници Србије, земљи која је у годинама прогона примила руску браћу и сестре. 1921. године у Краљевини Срба, Хрвата и Словенаца, уточиште је нашло око 40 хиљада руских избеглица, што је направило од Србије један од највећих центара руске емиграције. Руски народ је овде добио једнака права са грађанима Краљевине, а српски краљ Александар Карађорђевић је поставио задатак да се не само пружи уточиште, нахране и излече прогнаници, него и да се „сачува руска душа“.

Симболично је и што се отварање ове изложбе одржава унутар зидова Руског дома, који је подигао руски галипољац – познати војни инжењер и архитекта, пуковник Василиј Фјодорович Баумгартен. Руски дом у част императора Николаја II постао је духовни, културни центар и друштвено огњиште руског живота. У њему се налазила капела, мушка и женска Руско-српска гимназија, основна школа, јавна руска библиотека, Руски научни институт, отворено руско позориште, руска музичка заједница, друштво „Руски соко“ и музеј посвећен императору Николају II.

Отварању ће присуствовати Ксенија Баумгартен – унука архитекте, а такође се очекује присуство потомака руских Галипољаца из Русије, Велике Британије, Француске и Аустралије.

У музичком програму биће изведене старе руске песме, и химне.

Такође, на отварању ће бити приказан филм о заслужном прегаоцу белог покрета и руске емиграције, генералу Врангелу, који је сахрањен у Београду. Документарни филм „Јего благородије Барон Врангел“ снимљен је у уз учешће српских и руских историчара, у издању издавачке куће „Бернар“. Филм ће први пут бити приказан у сали Руског дома.

Изложба се одржава уз техничку подршку студија Руски цар из Београда.

Православие.ру

 

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.