БЕЛИ ДВОР држави, а НЕ КАРАЂОРЂЕВИЋИМА

Најкасније следеће године биће донет пропис који ће одредити статус дворског комплекса на Дедињу и његових станара. Будући документ треба да уреди и права породице престолонаследника Александра.

бели двор
Бели двор: Власништво над репрезентативним објектом тек треба да буде утврђено

Закон о Дворском комплексу на Дедињу, који би требало да реши статус Белог и Старог двора, као и њихових станара – породице Карађорђевић, требало би да буде донет најкасније догодине, сазнају „Новости“. Очекује се формирање радне групе за израду овог прописа, а како кажу у Министарству правде, претходиће му измене Закона о реституцији.

„Право својине не враћа се над Дворским комплексом на Дедињу, чији се статус уређује посебним законом“, децидирано стоји у актуелном Закону о враћању одузете имовине. Новим прописом ће, како сазнајемо, вероватно бити потврђено да Дворски комплекс припада држави. Такође би требало да буде уређен и статус породице престолонаследника Александра Карађорђевића, која ту живи.

Карађорђевићи тренутно, како нам је рекао њихов адвокат Зоран Живановић, воде спор са државом. Они су уложили тужбу Управном суду због одлуке Агенције за реституцију, коју је потврдило Министарство финансија, да Дворски комплекс не може бити враћен, јер ће његов статус бити решен новим законом. Надају се да ће спор добити, а уколико се то не догоди, на располагању им је уставна жалба и обраћање Европском суду за људска права у Стразбуру.

Драгољуб Ацовић из Крунског савета не види шта би нови закон решио, када актуелни акт о враћању имовине каже да Дворски комплекс не подлеже реституцији:

– Јасно нам је коме је Двор припадао, како је одузет, који је садашњи статус, само није јасно зашто би био изузет из реституције кад Устав каже да су сви облици власништва равноправни. Државна својина не може имати приоритет над приватном. Као што је била политичка одлука Владе да донесе такав Закон о реституцији, тако је сада политичка одлука да ли ће га изменити.

Чак и када би држава вратила Дворски комплекс Карађорђевићима, његов статус, тврди Ацовић, остао би исти – био би културно добро.

Иако трошкове одржавања и коришћења двора сносе Карађорђевићи, из буџета се сваке године издваја новац за превентивну заштиту, коришћење, доступност и презентацију Дворског комплекса. У 2017. за ове потребе опредељено је 68 милиона динара. У годишњем Уговору о финансирању између Министарства културе и информисања и Фонда „Краљевски двор“, не постоје посебне ставке које се односе на плаћање електричне енергије и комуналија, за које је ранијих година Дворски комплекс дуговао око 70.000 евра. Колико ће струје сада бити потрошено у оквиру превентивне заштите, коришћења и презентације Дворског комплекса, видеће се кроз годишњи извештај који ће бити достављен Министарству културе.

А у ЕПС су нам потврдили да је Краљевски двор комерцијални купац од 1. јануара 2014. и да су потпуно измирили све обавезе за време док су били на гарантованом снабдевању.

– После периода застоја у плаћању, који је трајао око годину дана, почев од фебруара 2017, Краљевски двор редовно плаћа месечне рачуне и надокнађује дуг из ранијег периода, па је у овом тренутку он више него преполовљен – кажу у ЕПС.

УГОВОР О КОРИШЋЕЊУ

Карађорђевићи Бели и Стари двор користе на основу одлуке Владе СРЈ од 17. јула 2001. године. Савезно министарство правде, односно Савезна дирекција за имовину, и престолонаследник потписали су 3. августа те године Уговор о коришћењу комплекса. Уговором је дефинисано да трошкове текућег и инвестиционог одржавања и коришћења дворова сноси Краљевски дом.

Извор: Новости