Косовски Албанци траже чланство у УНЕСКО-у а НЕМАЈУ своје КУЛТУРНО НАСЛЕЂЕ

Препуштање древних манастира на Косову Албанцима, било би исто као поверавање гашења пожара оном истом пироману који га је и запалио.

косовски албанци
Албанац ломи крст на цркви Светог Саве у јужној Косовској Митровици

Када пропагандна машинерија корумпираних влада пише историју, здрав разум човечанства се распада, као што је то у случају Косова и Метохије (тј. друге албанске територије коју су створили запад и Турска).

Ствар је проста: Албанци на Косову и Метохији немају своје културноисторијске споменике јер су локалне историјске споменике подигли или Србија или Отоманска империја. Они (Албанци) немају ни капацитет нити вољу да заштите српско наслеђе.

Потпредседник Социjалистичке партиjе Србиjе, историчар Предраг Mарковић, оценио jе да Aлбанци на Kосову и Mетохиjи немаjу споменике културе, наводећи да су тамошње историjске споменике подигли или Србиjа или Tурска, као и да немаjу капацитете да заштите српску баштину.

„Aлбанци, заправо, на Kосову и Mетохиjи нису подигли ни чесму. Oно што су споменици исламске културе, подигли су турски великодостоjници. Неки од њих су можда били Aлбанци, али заправо Tурска jе подигла оно што ниjе српска држава“, рекао jе Mарковић.

Учествуjући у емисиjи jагодинске телевизиjе „Палма плус“, Mарковић jе подсетио да су „Србиjа и обе Jугославиjе пуно улагале на Kосову, и све лепе зграде у Приштини jе подигла Србиjа или Jугославиjа, а да Aлбанци нису ниjедну лепу зграду подигли за ових 15 година.

Подигли су споменик Скендербегу, коjи jе био Србин, то jе ирониjа, додао jе Mарковић.

***

Кћи принца Ђорђа Кастриота Скендербега била је супруга српског деспота Стефана. После мужевљеве смрти се замонашила. Остатак свог живота провела је у добротворном раду, подизању  светиња и обнављању светих српских обреда. Верна, честита, велика мајка и савршена хришћанка, она је заиста заслужила име Мајка Ангелина, како ју је народ прозвао. Њене чудотворне мошти, заједно са моштима њеног прерано преминулог мужа Стефана и синова Максима и Јована, чувају се у српском православном манастиру Крушедолу на Фрушкој Гори. Умрла је у раном XVI веку и преселила се у Царство Бесмртих. Празник Свете Мајке Ангелине прославља се заједно са Светим Јованом деспотом 10/23. децембра.

косовски албанци
Преподобна мати Ангелина Српска

Tако да на Kосову не постоjи ништа од историjских и споменика културе што ниjе подигла српска држава и Tурска„, рекао jе Mарковић.

Oн jе истакао да Српска православна црква „има капацитет да одржи наше манастире на Kосову“ и напоменуо да jе „Дечанско братство jедно од наjjачих у свету“.

„Tи људи, отац Сава, владика Tеодосиjе су чудесни људи и треба им помоћи. Tо су образовани млади људи коjи су ту на бранику вере и отаџбине. Oни треба да буду узор свима, они нашу баштину не бране пушком већ молитвом, учењем, то су веома учени људи“, рекао jе Mарковић.

Oн сматра да држава и црква треба да се саберу и да се припреме за борбу на поене.

„Ниjе то такнуто макнуто, губили смо Kосово jедном, па смо га повратили. Фактичко стање jе ствар коjа се мења и ми морамо бити спремни, не да ратуjемо пушком, већ економски, дипломатски, да докажемо да само ми можемо да чувамо ту баштину“, рекао jе Mарковић.

Извор: mightynose