Слово Х на знаку „ХОЛИВУД“ крије ЈЕЗИВУ ТАЈНУ

Сви знају за 110 метара дугачак и 14 метара висок знак „Холивуд“, најпрепознатљивије обележје Лос Анђелеса, али не знају да управо слово Х крије мрачну тајну.

холивуд
Фото: metro.se

Знак „Холивуд“ постављен је на брдо изнад Лос Анђелеса 1923. године као реклама за градњу на брдима која је тада била у току. Често у филмовима катастрофе баш тај знак први настрада јер је лако препознатљив и познат у целом свету. Иако нас Холивуд асоцира на звезде, гламур и славу, он има и своју мрачну страну.

Овога пута ради се о мрачној тајни коју крије баш знак „Холивуд“, прецизније његово прво слово Х. Лос Анђелес је и дан данас мека за све који желе да уђу у свет филма и направе каријеру на великом платну, а тако је било и пре. Небројене глумице и старлете хрлиле су у Холивуд како би достигле звездану славу, а међу њима је била и Милисент Лилијан (Пег) Ентвистл. Пег, како је желела да је зову, је рођена у Енглеској 1908. и са своја два брата преселила се у Америку у потрази за славом.

У животу је имала само један циљ – да постане глумица. Иако је у позоришним круговима била позната и цењена као комичарка, никада није престала да сања о правој слави, оној филмској. Иако је добила улогу у филму „Тринаест жена“ њена улога била је исечена у финалној верзији. После тога изгубила се у мору лепих лица која су свакодневно пристизала у „земљу снова“.

1932. глумица је скрхана неуспехом и борећи се са депресијом одлучила да оконча беду и разочарање. Одлучила се на последњи очајнички корак – да одузме себи живот. Поздравила се са својим ујаком коме је рекла да са пријатељима одлази на пиће, али се упутила на брдо Ли, право на знак „Холивуд“ који јој се, барем је она тако мислила, на неки начин ругао у лице и подсећао је на неуспех.

Пег се попела на слово Х и са њега скочила у смрт. Другог дана пронашла ју је случајна пролазница и све пријавила полицији. Код Пег је пронађено и опроштајно писмо у којем је, између осталог писало: „Преплашена сам и кукавица сам. Јако ми је жао због свега, да сам ово урадила раније поштедела бих све много бола“ .

Тако се завршио њен сан о слави. Или можда ипак није. Многи људи потврдили су како су у близини овог знака виђали дух жене у белом, (Пег је на себи имала белу хаљину те ноћи када је себи одузела живот) како изгубљено лута брдом или пак лебди изнад тла. Други су тврдили како су видели магличасту силуету која се пење на слово Х и после тога са њега пада, али пре него што удари о тло, нестаје.

холивуд
Фото: ArT&PoP

Приче о несретној Пег толико су се прошириле да неки ни за шта на свету ноћу не би дошли ни близу холивудског знака. Ловци на паранормално често истражују место на коме се наводно појављује Пег. Међу најпознатијима је и екипа „Авантуре с духовима“ која је пре извесног времена снимила, како они тврде, глас покојне Пег и неколико фотографија које се не могу објаснити. Тако се испоставило да је Пег толико жељену славу ипак стекла, нажалост, тек после смрти.

Извор: Дневник.хр