Владан Вукосављевић: Срби између опстанка и нестанка – Ни СПЦ више није стожер!

Никакав Темељни уговор, за СПЦ иоле прихватљив, неће никада бити потписан у ЦГ.

Владан вукосављевић
Не заборавимо чији смо потомци! / Фото: Илустрација

Циљ наших политичких непријатеља је потискивање и брисање српске историје из Црне Горе, Македоније, Хрватске, БиХ, па и из Војводине и са КиМ, дакле са скоро целог српског културног простора, а не њено поштовање и очување у датим политичким околностима на Балкану.

На делу је оснажени стари пројекат сузбијања националних, привредних и културноисторијских интереса српског народа у тесан резерватски простор долине Мораве, између Дрине и Тимока, дављење Републике Српске и комадање Србије уз затирање српства где год и колико год је више могуће. Давнашња тежња Беча и Ватикана, поново рођена и насилно спровођена од деведесетих година прошлог века оружјем и политиком САД и ЕУ, добија нови и јачи замах. Српски народ, исцрпљен историјом и насилним менталним инжењерингом домаћег и страног медијског ђубрета, с разлогом разочаран недораслим политичарима и лошом државном политиком, нити је спреман да се долично супротстави овом процесу нити је спреман да га прихвати и помири се с њим. Ухваћени смо у болном раскораку.

Признавањем аутокефалности расколничке МПЦ, СПЦ је показала велику слабост и колабирала је, на општу бруку, пред мутним и штетним политичким притисцима из земље и из иностранства.

Тиме је значајно ослабила и довела у питање своју улогу чувара духовног и културноисторијског идентитета и баштине српског народа. Ова генерација великодостојника наше цркве не улива више наду да СПЦ, до даљег, може имати макар и скромну, традиционално стожерну улогу у националним и државним питањима од општег значаја.

То ће се временом вероватно мењати набоље, али за сада је, нажалост, овако.

После свих тешких и опасних заблуда двадесетог века, које су за последицу имале скоро потпуно физичко уништење и значајно оштећење животодавног културноисторијског и идентитетског обрасца, српски народ дошао је до краја свог детињства.

Владан Вукосављевић: Једино народ утемељене историјске и културне самосвести може да допринесе квалитету шире културне комуникације / Фото: Драган Кујунџић, Танјуг

Време је за трезвена промишљања и мудре одлуке о будућем трајању и напретку.

Путем у смртоносни загрљај старих душмана са Запада или уском стазом у ризично кретање под окриље и у савезништво са својим јединим великим историјским заштитником и пријатељем и његовим новим моћним савезом који се помаља на истоку.

Избор пута ће определити нашу судбину у будућности. Тегобан и неизвестан опстанак у историји или сигуран нестанак из ње.

ФБ Владан Вукосављевић

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.