Занимљивости ИЗ ЖИВОТА АГАТАТЕ КРИСТИ које мало ко зна

Дана 12. јануара 1976. године британска књижевница Агата Кристи умрла је у својој кући у Волингфорду у 86. години живота. Њене књиге продате су у више од две милијарде примерака широм света и преведене на више од 50 језика. Остала је упамћена као краљица злочина, а њен роман Убиство Роџера Акројда као најбољи кримић свих времена. Већина њених књига и прича адаптиране су у филмове, а данас, четири деценије откако нас је напустила, представљамо вам неке занимљивости о њој.

Агата Кристи
Агата Кристи

1. Агата је најпродаванији аутор свих времена

Према Гинисовој књизи рекорда, Агата је најпродаванији аутор свих времена. Забележено је да су једино Библија и Шекспирова дела доживела већу продају од њених романа.

2. Није имала никакво формално образовање

Агата Мери Клариса Милер је рођена 15. септембра 1890. године у Торкију, граду у Уједињеном Краљевству у Енглеској. За разлику од свог старијег брата и сестре, који су отишли у интернат, она је подучавана код куће и ретко кад је имала прилику да виђа децу свог узраста. Време је проводила са кућним љубимцима, имагинарним пријатељима и породичним слугама. Ипак, често је истицала да није била усамљена и своје детињство је описивала као веома срећно. Када је имала 13 година, почела је да похађа локалну девојачку школу два пута седмично, а три године касније отишла је у Париз где је студирала певање и клавир. Као писац, била је самоука.

3. Почела је да пише мистерије као одговор на сестрин изазов

У доби од 11 година, Агата је објавила своју прву песму о електричним трамвајима као новом светском чуду с почетка 20. века. Као тинејџерка, писала је и кратке приче, које нажалост нису успеле да привику пажњу издавача. Детективским романима почела је да се бави тек након што ју је сестра Маргарет изазвала и рекла да она то није у стању. Први од њих, Мистерија у Стајлсу, у којем је први пут представила детектива Херкула Поароа, некада припадника белгијске полиције, Артура Хејстингса и главног инспектора Џапа, коначно је заинтригирао издаваче али под условом да измени крај. Од тада па надаље, детективски романи доминирали су њеном каријером. Иначе, за време Првог светског рата радила је у болници као медицинска сестра, а потом и у апотеци, што је утицало и на њена дела: многа убиства извршена су помоћу отрова. Са друге стране, ниједно од њих никада није починио једино батлер, а госпођицу Марпл створила је према лику своје баке.

4. Често је путовала и тако добијала идеје за своја дела

Радње њених прича већином се одвијају у Енглеској, али није да је скроз запоставила и нека друга места. Током одрастања, провела је неко време у Египту и Француској, а касније је путовала широм света. Тако је упознала и свог другог мужа, археолога Макса Малована, а путовања са њим по Блиском истоку довела су до тога да управо тај регион буде место дешавања у неколико њених романа.

5. У децембру 1926. године нестала је на 11 дана и скоро сви су за то време мислили да је мртва

Дана 3. децембра посвађала се са својим првим супругом Арчијем, који јој је био неверан, а нешто пре тога, изгубила је мајку. Неспремна да се помири са суровом стварношћу, Агата је напустила свој дом, а њен аутомобил је следећег јутра пронађен напуштен неколико миља далеко. За њом је започета потрага у коју је био укључен велики број полицајаца и волонтера, а завршена је 11 дана касније, када је пронађена у једном хотелу на северу Енглеске, где је била пријављена под презименом љубавнице свог мужа. Тврдила је да се ничега не сећа: доктори су установили да се ради о амнезији узрокованој нервним сломом.

Кафенисање