Шпанија на прагу ВЕЛИКИХ СУКОБА – Европа БЕСПОМОЋНО ГЛЕДА

0

Ситуација у Kаталонији, уочи референдума о независности те шпанске покрајине заказаног за 1. октобар, све више се заоштрава. Студенти су масовно изашли на улице у знак подршке референдуму, а каталонска полиција упозорила је на избијање грађанских немира уколико шпанске власти затворе биралишта и тако спрече одржавање референдума.

шпанија
Фото: Reuters, Jon Nazca

Лидер Kаталоније Kарлес Пуџдемон изјавио је да притисци Владе Шпаније поводом референдума о независности тог региона само појачавају подршку референдуму „на начин који европске институције неће моћи да игноришу“. Министар спољних послова регионалне Владе Kаталоније изјавио је у Бриселу да би ЕУ требало да обави дужност чувара демократских вредности и да Шпанији поручи да дозволи одржавање референдума о каталонској независности 1. октобра.

Триво Инђић, бивши амбасадор Србије у Шпанији, међутим сумња да Влада Kаталоније може да рачуна на подршку Брисела по питању референдума.

„Брисел је у тешкој ситуацији зато што постоје земље-чланице Европске уније које такође имају потенцијалне сецесионистичке етничке групе, укључујући и Француску, а да не говорим о ранијем случају у Шкотској где је постојао јак захтев за референдумом за отцепљењем. Наравно, има и других земаља са етничким групама, као на пример у Белгији. Проблем је свакако у томе што је владајућа гарнитура у Европској унији тренутно таква да није наклоњена том начину решавања сукоба, тако да шпански премијер Маријан Рахој може у извесном смислу и даље да рачуна на наклоност Брисела како се не би направио тај велики преседан после Kосова“, напомиње Инђић.

На питање да ли ће, уколико референдум буде одржан и буде успешан, Брисел прихвати независну Kаталонију, Триво Инђић каже да у овом тренутку не можемо са сигурношћу да кажемо како ће ЕУ реаговати.

„Она ће, у случају сецесије, Kаталонцима свакако отежавати приступ европским интеграцијама из простог разлога јер је то превише озбиљан преседан за Европску унију и та потенцијална независна Kаталонија би првих година несумњиво наишла на велики отпор. Неће ту бити разумевања јер и остале земље у оквиру Европске уније имају проблеме са етничким групама, почевши од наших суседа Румуна, Мађара, Словака, па преко Шкотске и Француске, до проблема Ломбардије у Италији“, објашњава искусни дипломата.

Он, међутим, напомиње да не види могућност да се са садашњом политиком званичног Мадрида успешно заврши дијалог Владе Шпаније и Барселоне која жели независност.

„Политичка гарнитура у Мадриду је изузетно тврда, централистичка и оптерећена једном врстом класичног схватања према којем су само Шпанци нација и водећи народ. Шпанска десница, која је на власти, и, нажалост, Социјалистичка партија Шпаније не би могле да прихвате федерализацију Шпаније или отцепљење Kаталонаца“, указује Инђић.

Према његовом мишљењу, у Шпанији неће бити грађанског рата, али ће бити репресије и тешких сукоба.

„Ми смо то већ видели раније у случају такозваног баскијског национализма и његове екстремне варијанте — такозване ЕТЕ. То су етнички покрети који су били далеко снажнији од Kаталонаца и који су се једва примирили стварањем Хери Батасуна, једне питомије варијанте баскијског национализма, која, истина, јесте успела да се избори за језик, локалну полицију и образовање на свом језику, али која је великом репресијом Мадрида задржана на том нивоу легалитета. Kаталонци су данас далеко веће ’бунџије‘ од Баскијаца, одлучнији су и методичније и систематскије су развијали ту своју националну идеју, па ја не верујем у неко смиривање ситуације, бар не убрзо“, истиче Инђић.

Бившег амбасадора Србије у Шпанији питали смо и да ли би дешавања у Kаталонији могла да изазову ланчану реакцију у другим државама Европске уније у којима постоје идеје сецесионизма.

шпанија
Барселона – пристаниште/Фото: Хронограф (архива)

„Та могућност постоји, али је ипак у Европској унији на власти једна умерена десница која ће на све могуће начине, укључујући и мере фине репресије, гледати да то обустави. Зато не треба рачунати да ће било ко дочекати каталонски преседан са отвореним рукама“, закључује Инђић за Спутњик.

Спутњик

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.