Како саградити ЈЕФТИНУ, А КВАЛИТЕТНУ КУЋУ: Најтоплија и НАЈБАЈКОВИТИЈА КУЋА на свету

Изградња куће не мора да буде једна од најскупљих ставки у животу. Ево како је пошло за руком фотографу Сајмону Дејлију да сагради јефтин, квалитетан и топао дом.

кућа хобита
Фото: Сајмон Дејл

Сајмон Дејл је породични човек из Велса, западног дела Велике Британије. Његово интересовање за одржавање околине и еколошка свест навели су га да изгради сопствени дом – један од најлепших и најтоплијих станова.

То га је коштало само 3.000 фунти, око 4.700 америчких долара! Можете ли да замислите шармантнији улаз од овог?

Сајмон наводи два разлога за изградњу куће. Први – елегантнији:

“Забавно је. Исплати се живети свој живот на свој властити начин. Уколико следимо своје снове одржавамо нашу душу живом.”

Други разлог је молба за заштиту животне околине, у којој се наводи: ”Наше залихе су све мање, а наша планета се ближи еколошкој катастрофи. “

Сајмон је такође и врло талентован фотограф.

Алати су прилично једноставни. Од модерне технике, користио је само моторну тестеру, којом је посекао тридесетак малих стабала. Ни једно старо стабло из шуме није страдало за потребе ове породице. Сајмон се усредсредио на алате који раде само уз коришћење људске енергије – лопату, длето и чекић.

Ипак, требало му је само четири месеца да изгради ову лепу кућу. Кућа је изграђена од дрвета, камена, сламе, а има и земљани кров. Греју се помоћу камина, а на крову су монтиране соларне плоче. Већина коришћеног материјала су одбачене ствари и обновљени апарати.

Резултат, међутим, није лош, заправо је премашио очекивања. Креативно је, уметнички, елегантно и удобно. У ствари је чаробно.

Оно што је најневероватније, за градњу ове куће нису биле потребне године праксе и искуства. Сајмон нема никаквог искуства. Он није архитекта. Није инжењер ни столар. Почео је од нуле у сваком смислу.

Рекао је за Дејли Мејл: “Јако је забавно бити сам свој архитекта, то вам омогућава да стварате и уживате у ономе што волите – у ономе што је део вас и део земље, а не, у најгорем случају, кутија из масовне производње намењена максималном профиту и практичности у грађевинарству.“

Градња од природних материјала не производи разне „коктеле“ канцерогених отрова који испуњавају већину модерних зграда.

Сајмон је имао среће са налажењем земљишта за своју кућу. Добио је мало већу парцелу земље, у замену за њен надзор.

Позорност у изради еко-куће протеже се и на купатило која је опремљена компост ВЦ–ом, коришћена је слама преко пластичног слоја за изолацију, а фрижидер расхлађује помоћу ваздуха, који струји испод темеља куће.

Цемент је високо углачани емитер, тако да је на унутарашњим зидовима као завршни слој кречни малтер уместо цементног.

Сајмон се сада бави изградњом друге куће за Ламас пројекат, организацију која промовише развој еко стамбених кућа и еколошки стил живота. Фокус није само на кућама, него и на сађењу дрвећа и изградњи вртова.

Ево како он види своје стајалиште у свом дому и Ламас пројекту:

“Ова градња је један део пермакултуралног приступа животу. Ова врста живота је у хармонији са светом и нама самима. Ове јефтине природне куће имају своје место не само због властите одрживости, но и због њиховог потенцијала за пружање приступачног дома који омогућава људима приступ земљи и прилику да живе једноставније животе.”

Не можемо замислити лепши и атрактивнији дом од овога. То може бити тренд у будућности у изградњи кућа.

Извор: Атма

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.