Сликали су ШАКУ КРАЉА ПЕТРА, и у њој открили БОЛНИ СУВЕНИР из рата: Ово је најстарији рендгенски снимак у Србији (ФОТО)

На популарној Фејсбук страници „Збирка пропагандних постера“ објављена је фотографија најстаријег рендгенског снимка који је настао у Србији. Те 1905. године снимљена је рука српског краља, Петра I Карађорђевића.

рендгенски снимак
Фото: Википедија

Како се наводи у опису фотографије, снимак је настао 1905. године, а на њему се види да је у шаци старог краља заостао куршум из времена Француско-пруског рата, у коме је наш владар учествовао као припадник Легије странаца.

Фотографија је у власништву породице Бумбаширевић, и преузета је из књиге „Петар I Краљ ослободилац“, аутора Душана М. Бабца.

У Француско-пруском рату краљ Петар је учествовао под именом Пјер Кара. Током једне борбе је пао у заробљеништво Првог баварског корпуса, одакле је успео да се извуче и преплива Лоару до француских трупа, где се поново прикључио борбама.

Бранко Богдановић је, у свом тексту у Политици, писао да се краљ месец дана касније, 25. и 28. новембра 1870, борио код Мезијера и Журанвила. Наредне године, 8. јануара, у бици код Вилерсексела, био је рањен. Према „Билтену Академије Сен-Сир” од 12. јануара 1912, Петар је за храброст показану код Вилерсексела одликован официрским крстом Легије части.

После потписивања примирја, Петар је из Бордоа, 6. марта 1871, француском министру војном Пјеру Дежану поднео оставку на војну службу.

Француско-пруски рат је трајао од 1870. до 1871. године, и по много чему је означио прекретницу у историји ратовања.

То је био први рат у коме је железница употребљена за превоз великог броја војника на фронт, као и први сукоб у коме су масовно коришћене пушке са ударном иглом.

Завршио се потпуним поразом Француске, у чијој је престоници Паризу немачка војска прогласила своје друго царство.

Ђ.М, Новости