ШЕТАЊЕ ПАСА: Ево како то треба чинити ПРАВИЛНО

Нема пса који не ужива у дугим шетњама. Међутим, како бисте енергију усмерили на прави начин, важно је да вашег љубимца шетате правилно. Прочитајте неколико савета како бисте и ви и пас уживали у шетњи…

Адекватна огрлица

За већину паса препоручује се коришћење огрлица које се стављају око врата, за разлику од оних које иду преко груди. Огрлица око врата и поводац пружају најбољу контролу над псом. Уколико пас почне превише да вуче, лако можете повући поводац на горе или са стране. Затим, одмах попустите поводац.

Одговарајући поводац

Стручњаци за дресуру паса препоручују повоце од најлона дужине до два метра, који се везују за огрлицу око врата. Флекси повоци могу на различите начине угрозити безбедност пса. Како пас има више слободе кретања, може се отети контроли на улици или да се запетља.

шетање паса

Припрема за шетњу

Немојте чекати да пас тражи да иде у шетњу, већ се препоручује успостављање одређене рутине. Пре поласка, сачекајте да пас мирно седне пре него што му ставите огрлицу и поводац.

шетање паса

Положај пса

Током шетње пас треба да иде поред или иза вас. Пси сматрају да онај ко хода испред и први уједно је и вођа чопора. Уколико пас хода испред вас, обично и вуче поводац, а ви тако губите контролу над ситуацијом. Када пас почне да вуче, зауставите се и реците му да седне. Када пас буде научио да када год вуче мораће да стане и седне, престаће то да ради.

Одвраћање пажње

Када изађете у шетњу ходајте оштро, умереним темпом и сигурно. Пас осећа ваше самопоуздање и олакшање повоца. Немојте се узнемиравати уколико наиђе други пас, тако неће ни ваш пас. Крећите се напред и благим трзајем вртатите пажњу пса на шетњу.

шетате ли пса

Шетање више паса

Шетња одмах постаје компликована са више паса! Међутим, изводљиво је. Уколико чувате више љубимаца, ходајте са истим борјем паса са сваке стране, ако је то могуће. Животиње често усвајају навике других, што олакшава ствари уколико су пси мирни и опуштени. Важно је успоставите контролу над ситуацијом како се пси не би упетљали око вас. Ипак, понекад је боље да изаћи у две шетње, него да се ситуација отргне контроли.

шетање паса

 

Шетња са децом

Многи родитељи деле обавезу шетања пса са децом, што није увек најбоље решење. Пре свега, потребно је утврдити да ли су пас и дете заједно безбедни. Уколико имате великог пса, очигледно да мало дете неће моћи да га контролише. Препоручује се да се дете и пас прате, све док не будете сигурни да је ваш малишан безбедан и довољно одговоран.

шетање паса

Шетња без повоца

Пас треба да се шета без повоца само уколико сте на безбедном месту. При том, морате бити сигурни да ваш љубимац поштује команде. Увек мотрите на пса, јер њух може да га одведе у другом правцу.

Када будете успоставили контролу над псом, излазак напоље пријаће и вама и вашем љубимцу.

Животиње.рс