ЈЕДНА ОД НАЈСКУПЉИХ БИЉАКА НА СВЕТУ ПРОНАЂЕНА НА ФРУШКОЈ ГОРИ: Од ње се прави скупоцени зачин, ево и који! (ФОТО)

Нови Сад – На западном делу војвођанске планине Фрушке горе по први пут су пронађени шафрани, и то више хиљада јединки, саопштио је данас Национални парк Фрушка гора.

шафран
Фото: Youtube printscreen

„У питању је шумски шафран ‘Crocus tommasinianus’. Иако су пронађени на само једном месту, популација броји више хиљада јединки и тренутно су у завршној фази цветања“, наведено је у саопштењу за јавност.

Додаје се да се, иако је Фрушка гора ботанички добро истражена, до сада сматрало да на њој шафрани не расту, односно нико их до сада није нашао.

Шафран је ранопролећна биљка која се углавном може срести на вишим планинама у рано пролеће, често и на местима где се снег још није отопио.

Ово је Саша из Неготина који гаји шафран на свом имању

шафран
Фото: Youtube printscreen

У свету је шафран најпознатији по зачину који се прави од прашника. Шафран је у свету познат као најскупљи зачин. Ароматичан, лековит, посебан – за само килограм овог зачина потребно је 200.000 цветова, а продаје се по цени од 1.500 долара. Шафрана има у разним бојама али зачински је обично јаркожут или наранџаст.

Са другог краја Србије стиже прича о професору из Неготина који на породичном имању у селу Тамнич са својом породицом гаји прелепи шафран. Каже, то је тежак посао јер се све ради искључиво ручно и природно и ништа се не прска јер је реч не само о зачинској него и лековитој биљци која помаже код многих тегоба, укључујући и депресију.

Танјуг / Курир