Кикинда – СВЕТСКА ПРЕСТОНИЦА СОВА УШАРА доспела и НА БИ- БИ- СИ

Чињеница да се по броју сова ушара Кикинда не може поредити ни са једним другим делом наше планете, определила је овдашњу туристичку организацију да разноврсним садржајима афирмише овај природни феномен.

кикинда сова
По броју сова ушара Кикинда не може да се пореди ни са једним другим делом наше планете/Фото: Theurbanbirder.com

Туристичка организација општине Кикинда одлучила је да у сарадњи са Центром за стручно усавршавање, додатно афирмише сове ушаре као већ препознатљив заштитни знак овог града, који је највеће зимовалиште ових љупких и корисних птица на свету. Само током једне зиме ове фантастичне птице поједу десетине тона штетних глодара, па се због тога сматрају ефикасним чистачима природе.

– Одлучили смо да новембар буде месец посвећен совама. Идеја је да програм “Новембар- месец сова у Кикинди“ временом постане туристичка манифестација позната и ван наше општине и региона. Како бисмо избегли традиционалне ликовне и литерарне конкурсе, као помало превише уобичајен концепт промоције, решили смо да се све активности одржавају у просторијама нашег саорганизатора – Центра за стручно усавршавање – навела је директорка општинске Туристичке организације Маријана Иличин, и изразила очекивање да би ова сарадња требало да се одрази на повећање броја туриста који ће долазећи у Кикинду на семинаре, моћи да се упознају са овим природним феноменом.

Директор Центра за стручно усавршавање Добривоје Мартоноши, навео је да се ова установа са задовољством укључила у промоцију Кикинде као највећег зимовалишта сова ушара на свету:

-Све више људи који долазе у наш центар, интересује се о овој појави јер су у медијима чули да се по бројности сова ушара на једном месту, Кикинда не може поредити ни са једним другим делом наше планете. Знајући да су наша деца веома креативна, решили смо да им током овог месеца омогућимо да креирају сувенире, цртеже, литерарне радове, храну, маске или електронске радове на тему сова, а да последњи дан новембра буде „Дан сова“ – објашњава Мартоноши.

Једне године у новембру Кикинда је била домаћин велике међународне конференције о истраживању, мониторингу и заштити сова ушара на којој је учествовало педесетак експерата из Сједињених Америчких Држава, Канаде, Русије, Словачке, Румуније, Израела и других земаља.

Интересантно је да у западној Европи највећа јата не прелазе неколико десетина примерака, док је пре неколико зима у центру Кикинде избројано више од 740 јединки.

Сове ушаре из Кикинде и на Би-Би-Сију

Кикинда је највеће зимовалиште сова ушара на свету па их на четинарима на тргу буде одједном чак 528. Глас о њима стигао је и до престижне медијске куће Би-Би-Си, чија је екипа допутовала у највећу севернобанатску општину да сними причу о овим необичним птицама.

По Кикинди и околним местима петочлана Би-Би-Сијева екипа сове снимала је десет дана и у серијалу One Planet, а Кикинда је представљена као једна од десет најзначајнијих урбаних средина за боравак дивљих животиња.

Продуцент Фреди Девас рекао је да је за сове први пут чуо од свог сународника Дејвида Линда, познатог посматрача птица, који је више пута боравио у Кикинди.

„Ушаре није лако снимати, али смо успели направити предивне снимке са школске зграде и неких околних. Стварно је фантастично како изгледају и колико их је много. Импресивно је у центру града видети на стотине птица окружених људима. У Великој Британији сове у граду су права реткост“, каже Девас.

Уз Би-Би-Сијеву екипу су стручњаци Центра за заштиту сова Србије, који већ осам година истражују и пребројавају кикиндске сове.

Милан Ружић, експерт за птице, објашњава да се серијал One Planet снима на сваком континенту и да ће га у наредних пет година видети чак 500 милиона људи. Пошто има невероватан утицај на свест људи нама је, каже, то посебно битно због промоције Кикинде и Србије, као могућих дестинација за еко-туризам.

„Смештајни капацитети биће попуњенији, ресторани ће боље радити, али предуслов свега је да сове буду што безбедније и спокојно бораве у Кикинди“, каже Ружић.

Документарац о кикиндским совама у Великој Британији емитован је 2016. године, да би га касније видели гледаоци у још 200 земаља.

Извор: Вести/РТС, Приредио: Хронограф